Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

20 stycznia 2019

NR 3 (Czerwiec 2018)

Pieczona młoda kapusta z chlorellowym sosem

0 93

SKŁADNIKI:

  • średnia młoda kapusta

Marynata:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka łagodnego, żółtego curry w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sos:

  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki chlorelli
  • 5 średnich ogórków małosolnych
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

 

WYKONANIE:

Kapustę pozbawić odstających liści oraz zewnętrznej twardej łodygi (nie usuwać głąba). Podzielić na ósemki. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Za pomocą dłoni natrzeć z każdej części kapusty. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 40 minut w 175°C. Środkowa półka, góra/dół. W trakcie pieczenia, przygotować sos. Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub malakserem. Doprawić do...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy