Dla każdego z nas na świąteczny klimat składają się różne, unikalne elementy – wspólne przystrajanie choinki, nucenie świątecznych piosenek, spotkania z bliskimi, których dawno nie widzieliśmy. Dla większości z nas wspólnym wyznacznikiem świąt są jednak aromatyczne, wyjątkowe dla tej okazji potrawy, przywołujące smak dziecięcych wspomnień i sprawiające, że rodzinne spotkania stają się niepowtarzalnym przeżyciem jednoczącym bliskich przy stole pełnym domowych przysmaków.
Przed nami święta Bożego Narodzenia - czas, w którym z większym niż na co dzień zaangażowaniem, bliskość i troskę o najbliższych okazujemy poprzez wspólne spotkania, przyrządzanie odświętnych potraw i wspólną radość z wyjątkowych, przygotowanych specjalnie na tę okazję przysmaków. Odkrywanie nowych smaków ubogacających pamiętane z dzieciństwa rarytasy to doskonały sposób na budowanie nowych, rodzinnych kulinarnych tradycji.
POLECAMY
Głęboki i niebanalny aromat pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą doskonale sprawdzi w tym przedświątecznym okresie w różnych potrawach. Łagodny smak najwyższej jakości pieczarek, które dzięki bogatej zalewie rozpieszczą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy, to niezawodny przepis na udany wieczór w gronie najbliższych. Starannie zamarynowane pieczarki sprawdzą się doskonale jako składnik sosów, koreczków czy zimnych przekąsek.
Jedną z takich świątecznych propozycji uzupełniających dodatkiem obiad może być sałatka
z dodatkiem pieczarek marynowanych, której lekko kwaskowy smak idealnie komponuje się z mięsną pieczenią. Dzięki takiemu niebanalnemu połączeniu aromatów spotkania w gronie najbliższych, będą niezapomniane, a oryginalna smakowa fuzja pieczarek marynowanych z marchewką i w połączeniu z ulubionymi przysmakami na stałe, anie tylko od święta zagości na rodzinnym stole.
Bezglutenowe paszteciki z pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulą OLE!
- Naleśniki:
- 250g mąki bezglutenowej (np. miksu uniwersalnego)
- 2 jajka
- ok. 2 szklanki wody (wlewamy powoli, sprawdzając konsystencję)
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli - Farsz:
- ½ słoiczka pieczarkowego farszu domowego OLE!
- 3 łyżki pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE!
- 2 cebule
- 200g kiszonej kapusty
- ½ szklanki natki pietruszki - Panierka:
- 1-2 jajka
- bezglutenowa bułka tarta
- olej do smażenia
Robimy farsz: cebulkę szklimy ze szczyptą soli. Dodajemy farsz domowy OLE! i posiekane pieczarki marynowane OLE! oraz posiekaną pietruszkę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, tak aby uzyskać konsystencje płynnej śmietany. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Smażymy bardzo cienkie naleśniki. Jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy farszem i składamy (najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika,następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części). Naleśniki maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor panierki.
Pieczarki marynowane z marchewką i cebuląOLE!
Pojemność: 305ml
Cena: około 6 zł
Więcej na: www.wole-ole.pl