Dołącz do czytelników
Brak wyników

Pieczarki marynowane z marchewką i cebulą: smakowity składnik wyjątkowych spotkań

Artykuł | 10 grudnia 2018 |
19

Dla każdego z nas na świąteczny klimat składają się różne, unikalne elementy – wspólne przystrajanie choinki, nucenie świątecznych piosenek, spotkania z bliskimi, których dawno nie widzieliśmy. Dla większości z nas wspólnym wyznacznikiem świąt są jednak aromatyczne, wyjątkowe dla tej okazji potrawy, przywołujące smak dziecięcych wspomnień i sprawiające, że rodzinne spotkania stają się niepowtarzalnym przeżyciem jednoczącym bliskich przy stole pełnym domowych przysmaków.

Przed nami święta Bożego Narodzenia - czas, w którym z większym niż na co dzień zaangażowaniem, bliskość i troskę o najbliższych okazujemy poprzez wspólne spotkania, przyrządzanie odświętnych potraw i wspólną radość z wyjątkowych, przygotowanych specjalnie na tę okazję przysmaków. Odkrywanie nowych smaków ubogacających pamiętane z dzieciństwa rarytasy to doskonały sposób na budowanie nowych, rodzinnych kulinarnych tradycji.

Głęboki i niebanalny aromat pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą doskonale sprawdzi w tym przedświątecznym okresie w różnych potrawach. Łagodny smak najwyższej jakości pieczarek, które dzięki bogatej zalewie rozpieszczą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy, to niezawodny przepis na udany wieczór w gronie najbliższych. Starannie zamarynowane pieczarki sprawdzą się doskonale jako składnik sosów, koreczków czy zimnych przekąsek.

Jedną z takich świątecznych propozycji uzupełniających dodatkiem obiad może być sałatka
z dodatkiem pieczarek marynowanych, której lekko kwaskowy smak idealnie komponuje się z mięsną pieczenią. Dzięki takiemu niebanalnemu połączeniu aromatów spotkania w gronie najbliższych, będą niezapomniane, a oryginalna smakowa fuzja pieczarek marynowanych z marchewką i w połączeniu z ulubionymi przysmakami na stałe, anie tylko od święta zagości na rodzinnym stole.

Bezglutenowe paszteciki z pieczarkami marynowanymi z marchewką i cebulą OLE!

 

  • Naleśniki: 
    - 250g mąki bezglutenowej (np. miksu uniwersalnego)
    - 2 jajka
    - ok. 2 szklanki wody (wlewamy powoli, sprawdzając konsystencję)
    - 2 łyżki oleju
    - szczypta soli
  • Farsz:
    - ½ słoiczka pieczarkowego farszu domowego OLE!
    - 3 łyżki pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE!
    - 2 cebule
    - 200g kiszonej kapusty 
    - ½ szklanki natki pietruszki
  • Panierka:
    - 1-2 jajka
    - bezglutenowa bułka tarta
    - olej do smażenia

Robimy farsz: cebulkę szklimy ze szczyptą soli. Dodajemy farsz domowy OLE! i posiekane pieczarki marynowane OLE! oraz posiekaną pietruszkę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, tak aby uzyskać konsystencje płynnej śmietany. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Smażymy bardzo cienkie naleśniki. Jeszcze ciepłe naleśniki smarujemy farszem i składamy (najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika,następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części). Naleśniki maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor panierki.

Pieczarki marynowane z marchewką i cebuląOLE!

Pojemność: 305ml

Cena: około 6 zł

Więcej na: www.wole-ole.pl

 

Przypisy