W Polsce na kanapki najczęściej kładziemy plaster szynki, żółtego sera oraz warzywa: sałatę, ogórka oraz pomidora. Coraz większą popularnością cieszą się też ostatnio różnego rodzaju warzywne pasty. Są zdrowe, smaczne i stanowią ciekawe urozmaicenie codziennych dań.
Pasty kanapkowe stosunkowo łatwo przygotować. Podaje się je w różnych wariantach smakowychi serwuje nie tylko na kanapki, ale też jako dodatek do makaronów i zapiekanek czy sos do krakersówi chipsów.
POLECAMY
W kanonie tego typu produktów znaleźć można pastę pomidorową. Przygotowana z czerwonych, soczystych, dojrzewających w słońcu warzyw, nadaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Stanowi bazę dla wielu dań. Na jej bazie przygotować można wyjątkowy sos do pizzy czy zapiekanki. Warto mieć świadomość, że ten rodzaj pasty można wykorzystać w wielu różnych kulinarnych modyfikacjach By się o tym przekonać, wystarczy sięgnąć po Pastenę – pastę z suszonych pomidorów z oliwkami OLE! Smak aromatycznych pomidorów przełamany został
wytrawnymi oliwkami. Ten duet to prawdziwa uczta dla zmysłów. Pasta idealnie nadaje się
do chrupiących kanapek (np. bagietki). Może też stanowić dodatek do dań śródziemnomorskich,
np. pizzy czy makaronu.
Pastena – pasta z suszonych pomidorów z oliwkami OLE! zamknięta jest w praktycznym, szklanym opakowaniu. Wygodny słoik zmieści się w piknikowym koszu, plecaku, a w lodówce zajmie niewiele miejsca. To sprawia, że można mieć go zawsze przy sobie i z jego dodatkiem z łatwością przygotować niebanalną przekąskę.
Pastę pomidorową z dodatkami można wykorzystać jako oryginalny składnik makaronów, tartaletek, bułeczek, ciasta francuskiego, jajek i naleśników. Szefowie kuchni z powodzeniem wykorzystują
ją także jako dodatek do mięs i ryb, również tych serwowanych z rusztu.
Smak lata zamknięty w słoiku – to jedno z określeń, jakim opisać można opisać można Pastenę – pastę z suszonych pomidorów z oliwkami OLE! To idealnie skomponowana harmonia smaków, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi kuchnię śródziemnomorską.
Pastena – pasta z suszonych pomidorów z oliwkami OLE!
Pojemność: 250 ml
Cena: około 9 zł
Więcej na: www.wole-ole.pl
PRZEPIS OLE!:Wiosenna sałatka z kalarepą i suszonymi pomidorami (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 1 duża kalarepa lub dwie małe,
- garść pomidorów koktajlowych,
- 4 rzodkiewki,
- Pastena - pasta z suszonych pomidorów z oliwkami OLE!
- 1/3 szklanki pestek słonecznika,
Sos:
- ½ kubka jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majonezu,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
Składniki do sosu mieszamy w malakserze. Sałatę rzymską myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Odsączamy. Kalarepkę kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Pestki prażymy na suchej patelnii. Salatę z dodatkami układamy do głębokich półmisków, polewamy sosem z lodówki i na wierzch obficie układamy Pastenę – paste z suszonych pomidorów z oliwkami OLE!
Więcej przepisów na: //wole-ole.pl/przepisnik-ole/
Pastena – pasta z suszonych pomidorów z oliwkami
Oliwki zawarte w tym wariancie znakomicie podkreślają słodycz pomidorów i nadają paście wyjątkowy aromat. Pasta z oliwkami będzie idealnym składnikiem dań śródziemnomorskich. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronów i zapiekanek. Warto posmarować nią chrupiącą bagietkę lub wykorzystać jako dip do nachosów i krakersów. W połączeniu tych przekąsek z winem, Pastena stworzy fantastyczny duet smaków.
Więcej przepisów na: //wole-ole.pl/