Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

2 marca 2020

NR 1 (Luty 2020)

Pasta bezjajeczna

216

SKŁADNIKI:

POLECAMY

  • 100 g suchego makaronu (każdy rodzaj – może też być bezglutenowy)
  • 100 g wegańskiego majonezu
  • 140 g ciecierzycy gotowanej
  • 1 mała cebula
  • 2 ogórki pikle
  • 5 kaparów
  • czarna sól indyjska (kala namak) do smaku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta kurkumy
  • pieprz
  • niesłodzony napój roślinny, śmietana roślinna lub jogurt sojowy w celu uzyskania wymaganej konsystencji

Przygotowanie:
Makaron ugotować na miękko w wystarczającej ilości wody, zmyć zimną wodą i posiekać ręcznym blenderem lub – jeszcze lepiej – posiekać je stosunkowo drobno ręcznie. Majonez, ciecierzycę, kapary, musztardę, sól i kurkumę miksować blenderem ręcznym. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
 


Wartość kaloryczna: 291,9 kcal – 100 g – 4 łyżki
w tym:
procent energii z tłuszczu: 49,67%
procent energii z węglowodanów: 42,87%
procent energii z białka: 7,46%
procent energii z sacharozy: 0,85%

Tłu...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy