Oznakowanie żywności – na co zwrócić uwagę

Prawo i administracja w dietetyce

W ostatnich latach nie tylko nawyki żywieniowe, ale i zakupowe Polaków uległy znacznym zmianom. Staramy się jeść zdrowiej, większą wagę przywiązując do jakości pożywienia. W konsekwencji kupując żywność, kierujemy się już nie tylko wyglądem opakowania, jego reklamą, a większą uwagę zwracamy na zawartość. O tym, czy dany produkt jest rzeczywiście tak dobry i zdrowy, jak sugeruje to jego reklama, możemy dowiedzieć się, analizując etykietę produktu i porównując ją z etykietami innych, podobnych towarów. Uważne zapoznanie się z etykietą żywności dostarczy bowiem wielu przydatnych informacji, pomagając w wyborze żywności najlepiej dostosowanej do naszych potrzeb. Zmiana nawyków żywieniowych i zakupowych konsumentów została zauważona nie tylko przez polskiego ustawodawcę, ale również przez prawodawców europejskich, czego efektem jest podejmowanie prób dostosowania przepisów do zmieniających się potrzeb konsumentów. Precyzyjne określenie zakresu informacji, do których przekazania obowiązane są podmioty wprowadzające żywność na rynek, pozwala zaś na ujednolicenie informacji przekazywanych klientom i ułatwia porównywanie jakości produktów pochodzących od różnych producentów. 

Zakres obowiązkowych informacji, które muszą zostać przekazane konsumentom, zn...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI