Wcześniej przeprowadzone badania wykazywały pozytywne korzyści witaminy D. Potwierdzono, że ta „słoneczna” witamina, poprawa samopoczucie, sprzyja długowieczności. Teraz naukowcy z Mayo Clinic odkryli, że odpowiedni poziom witaminy D może pomóc złagodzić ból przewlekły. Jak donosi Michael Turner, lekarz medycyny fizycznej i rehabilitacji oraz autor badania – odkryto korelację między niskim poziomem witaminy D a ilością leków przeciwbólowych, potrzebnych pacjentom, którzy cierpią na ból przewlekły. Analizy pacjentów przyjmujących lek na przewlekły ból, wykazały, że osoby z obniżonym poziomem witaminy D, potrzebują praktycznie podwójnej dawki leku, niż osoby, u których poziom tej witaminy był co najmniej w granicach normy. - Jest to ważne odkrycie, które również przybliży nas do zbadania przyczyn przewlekłego bólu - powiedział Dr Turner. Według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, przewlekły ból jest najczęstszą przyczyną niepełnosprawności w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy, starają się również zidentyfikować inną interesującą korelację - między poziomem witaminy D a zwiększonym wskaźnikiem masy ciała, czyli BMI. BMI wykorzystywany jest do pomiaru otyłości. Wyniki badań, opublikowane zostały w czasopiśmie Pain Medicine. Naukowcy starali się najpierw skojarzyć wysoki poziom BMI z niskim poziomem witaminy D. Ich wyniki wykazują, że wraz ze wzrostem otyłości, poziom witaminy D jest obniżony. Powiązania pomiędzy wysokim poziomem witaminy D a niskim BMI, odnoszą się do szerokiego zakresu populacji ludzkiej, ponieważ badania przeprowadzane były w różnych grupach demograficznych. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu witaminy D we krwi daje nam wiele korzyści zdrowotnych. Dr Turner potwierdza, że ten składnik, przynosi zarówno korzyści dla kości jak i siły mięśni, pomagając jelitom wchłanianie składników odżywczych, takich jak wapń i fosfor. Dodatkowo witamina D niesie szereg innych korzyści, takich jak regulacja ciśnienia krwi, zmniejszenie stresu, łagodzenia bóli mięśni czy pomoc w walce z depresją. Opracował: Damian Nowaczek źródło: ScienceNews.pl
POLECAMY