Dołącz do czytelników
Brak wyników

O polskiej miłości do pomidora…

Artykuł | 15 października 2018 |
18

Smaczne przeciery, świeżo krojone z cebulką, w pachnącej dzieciństwem zupie - w nieskończoność można wymieniać wcielenia pomidora w polskiej kuchni. Ten dojrzewający na zielonych krzakach owoc, przywołuje często wspomnienia beztroskich chwil spędzanych w domu dziadków. Dlaczego tak bardzo kochamy pomidory i co nas z nimi łączy?

Pierwsze pomidory przywędrowały do Polski ze słonecznej Italii najprawdopodobniej w XVI wieku, dzięki królowej Bonie. Na rodzimych polach zaczęły być hodowane jednak później, aby wreszcie zagościć na dobre w polskiej kuchni po I wojnie światowej. Od tej pory nieodłącznym elementem nadwiślańskiego krajobrazu stały się zielone krzaki, obwieszone stopniowo dojrzewającymi owocami.

W porównaniu z Włochami, Hiszpanią czy państwami Ameryki Południowej, historia pomidora na naszych ziemiach jest dość krótka, ale bardzo soczysta i aromatyczna. Pomidor idealnie wpasował się w smaki polskiej kuchni, czyniąc zupy oraz sałatki, których jest dodatkiem, stałym punktem rodzinnych spotkań.

W końcu tym, co zostaje w pamięci człowieka najdłużej są zapachy i smaki. Myśląc o pomidorach, myślimy więc o naszych najbliższych, o beztroskich chwilach spędzonych w domu dziadków, kanapkach ze świeżym pomidorem jedzonych podczas letnich wycieczek. Dlatego, gdy po ciepłych, pełnych pomidorowego bogactwa, miesiącach przychodzi jesień, zaczynają się Polaków rozmowy. Bo już te ze szklarni nie są takie smaczne, do tego mało pachnące i wodniste. I słychać tylko ciche nucenie wersów kultowej piosenki Kabaretu Starszych Panów:

  • Addio pomidory, Addio ulubione. Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół. Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej, tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół

Jednak na ten smutek i tęsknotę są sposoby - dobrze znane i cenione w polskiej kuchni przetwory. Koncentraty i przeciery, sosy z dodatkiem ziół, soki, ketchupy oraz całe i krojone, soczyste pomidory zanurzone w naturalnej zalewie, pełne aromatu i smaków, cieszą oko na spiżarnianych półkach. Wystarczy tylko otworzyć jeden z nich, aby pobudzić radosne wspomnienia słonecznych, sielskich chwil spędzonych na zajadaniu ukochanych pomidorów.

Dawtona - Polaków ulubiona

Te pyszne przetwory dostępne są także w bogatej ofercie firmyDawtona, której produkty od wielu lat goszczą na naszych stołach.

 

Polskie przedsiębiorstwo oparte na wielopokoleniowych tradycjach i wartościach rodzinnych, swoje pełne smaku warzywa uprawia na polach w malowniczej otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego. To właśnie tam dojrzewają w słońcu soczyste pomidory, których smakiem można cieszyć się przez cały rok w aromatycznych przecierach, koncentratach  czy sokach.
 

Wystarczy połączyć wybrane przetwory Dawtony z ulubionymi składnikami, aby cieszyć się smakami polskich potraw, z którymi tak bardzo kojarzą nam się ulubione pomidory. I to przez okrągły rok!

 

Więcej informacji o produktach firmy na stronie dawtona.pl

 

Kontakt dla mediów:

Anna Matyjewicz

a.matyjewicz@cutthemustard.pl

tel. 733 867412

Przypisy