Dołącz do czytelników
Brak wyników

Nowa technologia pozwala ograniczyć ilość odpadów żywnościowych spowodowanych wadliwymi opakowaniami

Artykuł | 20 kwietnia 2018 |
32

Odpady żywnościowe stanowią wyzwanie na skalę światową, a FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) szacuje, że odpady żywnościowe osiągają aż 1,3 miliarda ton rocznie. Przyczyny marnotrawienia żywności mogą być różne: od niezebranych plonów, przez towary uszkodzone i przeterminowane, aż po resztki z gospodarstw domowych. Jeśli jednak chodzi o produkcję i pakowanie, problem polega przede wszystkim na tym, że produkty z wadliwymi opakowaniami trafiają na półki sklepowe, gdzie konsumenci odrzucają je z powodu wad wizualnych. Zapobiegać temu mogą nowe technologie.

Sięgnij pamięcią wstecz – pamiętasz pewnie, gdy podczas zakupów natrafiłeś na paczkę sera w wadliwym opakowaniu. Albo wydawało się, że jest nieszczelnie zamknięte , albo nadruk nie był idealny. W każdym razie prawdopodobnie zostawiłeś ten ser na półce. I wiesz co? Tak samo postąpiła kolejna osoba, która podniosła tę paczkę sera z półki – paczka ta stała się w ten sposób częścią odpadów, które w Wielkiej Brytanii szacuje się na 480 tysięcy ton odpadów żywnościowych rocznie.

Konsumenci z dnia na dzień stają się coraz bardziej krytyczni, co ma również wpływ na ich wzorce zakupowe. Opakowania zyskują na znaczeniu, a producenci z przyjemnością dołączają do wyścigu, dzięki czemu opakowania stają się coraz bardziej kolorowe. Bezpieczne opakowanie zapobiega zepsuciu się produktu podczas transportu, zakupów i przechowywania. Top 5 największych defektów opakowań obejmuje: migracja/ługowanie, zanieczyszczenie, przyleganie/uszczelnienie, wady materiałowe i błędy w etykietowaniu. Obecnie technologia wizyjna może pomóc producentom żywności w kontrolowaniu wyglądu opakowań i ich jakości na wczesnym etapie procesu produkcyjnego, zmniejszając ilość odpadów w handlu detalicznym i na liniach produkcyjnych.

Redukcja odpadów dzięki wykorzystaniu technologii

Przemysłowa technologia wizyjna wykorzystuje szybkie i wysokiej rozdzielczości kamery do wykrywania wad produktów, czyniąc z niej obiecującą technologię, mogącą zapobiec marnotrawstwu żywności. Przemysłowa technologia wizyjna istnieje od ponad 40 lat, ale w ciągu ostatnich 15–20 lat, dzięki szerokiemu rozpowszechnieniu zautomatyzowanej produkcji, staje się coraz popularniejsza.

Technologia znajduje zastosowanie w wielu zakładach produkcyjnych, począwszy od przemysłu motoryzacyjnego, poprzez elektronikę, aż do nauk przyrodniczych i farmacji. Duńska firma TriVision zdobyła znaczne doświadczenie w produkcji żywności i może udokumentować wyniki w zakładach, w których stosowana jest technologia.

Nordycki gigant spożywczy Arla jest dla nas od wielu lat kluczowym klientem” mówi partner Ole K. Neckelmann. Celem firmy Arla jest dostarczanie wyłącznie doskonałych produktów. Firmie udało się zmienić sytuację w której dochodziło do wielu przystanków produkcyjnych związanych z jakością i teraz przestojów produkcyjnych jest o wiele mniej. Jednocześnie liczba skarg klientów spadła i wierzymy, że jest to prawdziwy sukces, który zwrócił się Arli, a jednocześnie zmniejszył ilość odpadów”.

Niektóre kamery mogą rejestrować różne rodzaje produktów spożywczych, a oprogramowanie do interpretacji obrazów może sprawdzać uszczelnienia, etykiety, plastry, produkty i opakowania. Tajemnica tkwi w połączeniu kamer i łatwego w obsłudze oprogramowania, które zostało stworzone na przestrzeni niemal 20 lat.

Rozwój produktu sprawia, że technologie są dostępne dla każdego

Firma TriVision, z siedzibą w Danii, właśnie zakończyła opracowywanie nowego rozwiązania VisioPointer, jeszcze bardziej ułatwiając obsługę operatorom. Producenci żywności mogą teraz automatycznie wykrywać zanieczyszczenia obszaru uszczelnienia i wady jakościowe, nieprawidłowe etykiety lub oznaczenia daty oraz wadliwe opakowania.

Dzięki zaktualizowanej wersji systemu VisioPointer umożliwiliśmy wdrożenie naszej technologii bez konieczności przebudowy całego zakładu produkcyjnego. Niewielkie rozmiary urządzenia powodują, że pasuje do każdej linii produkcyjnej, a dzięki temu, że na wczesnym etapie wykrywamy problemy dzięki naszemu inteligentnemu modułowi produkcyjnemu, problemy z maszynami można rozwiązać zanim doprowadzą do problemów z jakością na masową skalę” mówi Neckelmann.

Nowy VisioPointer ma tylko 80x80 cm i wysokość 1,85 metra, jest bardzo łatwy w obsłudze, a przejazd przez nowe elementy zajmuje tylko 5 sekund. Tak więc teraz naprawdę nie ma usprawiedliwienia dla niestosowania technologii wizyjnej celem poprawy jakości, zwiększenia przepustowości i ograniczenia marnotrawstwa żywności w produkcji. Wprowadzenie do nowej technologii można znaleźć na www.visiopointer.com.

Komentarz klienta: Bjarne Randrup Nielsen, osoba odpowiedzialna za linię produkcyjną, Arla Foods.

 „Celem firmy Arla jest wyeliminowanie błędów w produktach końcowych, a my chcemy dostarczać produkty na półki sklepowe w idealnym stanie. Przed zakupem systemu TriVision mieliśmy wiele postojów produkcyjnych. Nowy system zaradził wielu błędom we wszystkich częściach naszej produkcji, a liczba reklamacji klientów znacznie się zmniejszyła, więc bardzo na tym zyskaliśmy”.

Wywiad wideo: //www.youtube.com/watch?v=smaObMYg0oQ

Fakty na temat TriVision

Założenie: 1999 r. w Odense, Dania

Historia: Firma należy do klastra robotyki w Odense i wywodzi się ze środowiska Uniwersytetu Południowej Danii

Liczba pracowników: 10 i rośnie

Baza zastosowań: Systemy TriVision sprawdzają więcej niż 1M elementów dziennie.

Strona główna: www.trivision.dk

Przypisy