Dołącz do czytelników
Brak wyników

Nie marnujesz? Zaangażuj się w #ekoselfie i wygraj najnowszą książkę w duchu zerowaste!

Artykuł | 24 stycznia 2019 |
18

Banki Żywności ogłosiły w mediach społecznościowych konkurs #Ekoselfie, którego celem jest promocja najciekawszych zdjęć użytkowników, prezentujących swoją aktywność na rzecz niemarnowania żywności. Konkurs trwa do 28 lutego. Można w nim wygrać m.in. najnowszą książkę Jagny Niedzielskiej „Bez resztek” nad którą patronat objęła Federacja Polskich Banków Żywności. Książka ma nie tylko wymiar edukacyjny, ale również charytatywny, ponieważ część dochodu ze sprzedaży będzie przeznaczona na wsparcie Banków Żywności w ich codziennej działalności.

Zasady udziału w konkursie są proste. Każdy kto ma swój sposób na niemarnowanie i chciałby się nim podzielić, może zrobić zdjęcie i wysłać je wraz z krótkim uzasadnieniem. Zasady konkursu można znaleźć na stronie //niemarnuje.bankizywnosci.pl/konkurs-ekoselfie/

Książka swoją premierę miała 16 stycznia 2019 roku, natomiast 23 stycznia w Restauracji Bokeh w Hali Koszyki odbędzie się niezwykły wieczór autorski Jagny Niedzielskiej z udziałem Prezesa Federacji Polskich Banków Żywności, Marka Borowskiego. Wspólnie opowiedzą o zjawisku marnowania żywności, przyczynach oraz sposobach jak temu przeciwdziałać. 

Marnowanie żywności to poważny problem, który ma swoje konsekwencje etyczne, ekonomiczne i ekologiczne. Etyczne bo gdyby uratować wyrzucane corocznie na świecie 1,3 mld ton żywności, to moglibyśmy zlikwidować problem niedożywienia i głodu.W Polsce poniżej progu skrajnego ubóstwa żyje ponad 1,6 mln osób. a marnuje się 9 mln ton jedzenia rocznie.To paradoks. Banki Żywności ratują średnio 80 tysięcy ton żywności przed zmarnowaniem i dostarczają je właśnie do najbardziej potrzebujących. Poruszając kontekst ekonomiczny, wyrzucanie żywności to strata pieniędzy. Średnio czteroosobowa rodzina wyrzuca rocznie żywność o wartości ponad 2000 zł. W końcu aspekt ekologiczny. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców. Przykładowo, wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, jedno jabłko to strata 70 litrów wody. Wyrzucanie przychodzi nam zdecydowanie zbyt łatwo bo nie mamy świadomości skutków jakie ze sobą niesie. W sumie do produkcji wyrzucanej żywności zużywa się rocznie 250 bln wody, to 14 razy więcej, niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora w Polsce.

Indywidualne działania każdego z nas,kiedy się je zsumuje, powodują realną zmianę. By zostawić następnym pokoleniom, świat nie gorszy niż ten, w którym żyjemy, musimy sami zacząć kształtować dobre nawyki. Tworzenie w naszych domach kultury szacunku do żywności powinno być czymś naturalnym. Jeśli nie jest, to z pomocą przychodzi w tym między innymi książka Jagny Niedzielskiej „Bez Resztek”, która jest pewnego rodzaju kompendium wiedzy w duchu zero waste. Są tam proste porady i duża dawka refleksji na temat tego jak uchronić się we własnym domu przed marnowaniem żywności. Warto sięgnąć po tę pozycję.

Część dochodu ze sprzedaży książki będzie przeznaczona na działalność Banków Żywności. Każde wsparcie finansowe pomaga organizacji w efektywniejszym wykorzystaniu  swojego ponad 20-letniego doświadczenia w ratowaniu jedzenia oraz pomocy potrzebującym.

***

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od ponad 20 lat istnienia, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Zrzeszonych w Federacji 31 Banków Żywności specjalizuje się w pozyskiwaniu, transportowaniu i dystrybucji produktów żywnościowych. Organizacje są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy rodzaj żywności, nawet z krótkim  terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i wymagające warunków chłodniczych, spełniając przy tym wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Banki Żywności dzięki codziennym działaniom na masową skalę,  pozyskują średnio 80 000 ton jedzenia rocznie (dane z ostatnich 5 lat), które dystrybuują do ponad 1 600 000 najbardziej potrzebujących osób, za pośrednictwem 3500 organizacji pomocowych i instytucji społecznych. Żywność pochodzi m.in. od producentów,  rolników,  sieci handlowych i ze zbiórek żywności. Duża część produktów jest dystrybuowana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Organizacja aktywnie działa również na rzecz niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania poprzez edukację skierowaną do różnych grup społecznych, w tym kampanii społecznych i warsztatów. Banki Żywności w ciągu ostatniego roku przeprowadziły około 5.000 szkoleń i warsztatów.

Przypisy