Naleśniki banoffee migdałowo-razowe
Naleśniki to potrawa, która stanowi doskonałą propozycję na każdy posiłek – od śniadania, poprzez obiad, a na kolacji kończąc. Szczególnie lubiane są te w wersji na słodko. Podsuwamy pomysł, jak wykonać ten deser w zdrowej i pełnowartościowej wersji.
Składniki (6-7 porcji):
1 szklanka mleka migdałowego
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
2 łyżki oleju Rapso
1 jajko rozmiar L
2 łyżki mąki migdałowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki nasion wanilli
Dodatki:
6–7 bananów (dojrzałych)
migdały do podania (Kresto)
6–7 łyżeczek masła migdałowego
1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
250 g malin
250 g rabarbaru
1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj aż do połączenia. Odstaw na ok. 20 minut.
2. Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody. Wszystko doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kilka minut, do momentu wyraźnego zagęszczenia się sosu.
3. Ustaw pustą miskę a na niej sitko. Przełóż do niego sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go, aby pozbawić pestek. Dodaj do powstałego sosu erytrol lub ksylitol i wymieszaj.
4. Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, dlatego przekładaj je delikatnie.
5. Posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego i połóż na środku obranego banana, a następnie zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo.
6. Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki. Ubijaj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstego kremu.
7. Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną. Do przybrania wykorzystaj migdały, maliny oraz listki mięty.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl