I tu paradoksalnie, gasząc uczucie pragnienia, bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Bowiem słodkie, często sztucznie barwione napoje nie nawadniają a odwadniają organizm! Dlatego uczucie pragnienia za chwilę powróci.
Jeśli już jesteś fanem napojów a nie zwykłej wody, polecamy przygotowanie go samemu w domu ze znanych i zdrowych składników. Domowe lemoniady to lepsza alternatywa dla wody niż kolorowe sklepowe propozycje.
POLECAMY
Poniżej nasze propozycje na 1 porcję lemoniady, zwiększając ilośc składników, przygotujesz jednorazowo więcej porcji. Lemoniadę można przetrzymywać w lodówce kilka godzin. Tak podane zachwycą smakiem ale i wyglądem :)
Lemoniada bazyliowo-cytrynowa
0,5 l wody Jantar
2 cytryny
garść listków bazylii
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Cytryny sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i wraz z bazylią i 3 łyżkami wody zblendować. Masę przelać do wysokiej szklanki i zalać resztą wody. Można wrzucić kilka kostek lodu.
Lemoniada truskawkowo-limonkowa
0,5 l wody Jantar
3-4 truskawki
1 limonka
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Limonkę sparzyć wodą. Połowę pokroić na plasterki z drugiej połowy wycisnąć sok.
1 truskawkę rozgnieść z cukrem i sokiem z limonki
Pozostałe truskawki oraz plasterki limonki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę truskawkowo limonkową i zalać całość wodą.
Lemoniada miętowo-borówkowa
0,5 l wody Jantar
garść borówek amerykańskich
garść świeżych listków mięty
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Borówki umyć.
Kilka borówek rozetrzeć z cukrem i kilkoma listkami mięty.
Pozostałe borówki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę borówkowo-miętową oraz pozostałe listki mięty i zalać całość wodą.