Według najnowszych badań, osoby wybierające mrożone posiłki spożywają dziennie więcej ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, potasu, wapnia oraz białka, przy jednoczesnym niższym spożyciu kalorii i nasyconych tłuszczów od osób, które wybierają jedzenie w restauracjach typu fast food.
POLECAMY
Mrożonki kontra fast food
Badania obejmowały osoby dorosłe, powyżej 19. roku życia. Ci z ankietowanych, którzy wybierali mrożone potrawy podgrzewane w domu, dostarczali w większych dawkach kilkanaście ważnych składników odżywczych: białko, błonnik, potas, wapń, witaminę A, ryboflawinę, witaminę B6, witaminę C, witaminę E, cholinę i magnez. Osoby, które stołowały się w restauracjach szybkiej obsługi dziennie dostarczały organizmowi mniejsze dawki tych składników. - Co więcej, osoby jedzące w domu dostarczały swojemu organizmowi dziennie mniej o 253 kalorii oraz mniej o 2,6 gramów nasyconych tłuszczów - wyjaśnia doktor Victor L. Fulgoni, współautor badań.Wnioski z badań
Osoby wybierające mrożone potrawy:- spożywały o 253 kalorii mniej dziennie
- spożywały o 2,6 grama tłuszczów mniej dziennie
- dostarczały organizmowi większe dawki trzech szczególnie ważnych składników odżywczych: błonnika, potasu i wapnia
- dostarczały organizmowi większe dawki białka dziennie