Dołącz do czytelników
Brak wyników

MIĘSO ZE STRUSIA – ZDROWIE NA TALERZU

Artykuł | 5 czerwca 2018 |
14

Strusina od wielu lat staje się coraz popularniejsza wśród osób ceniących zdrowy tryb życia. Smaczna, niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze – prawdziwy żywieniowy ideał!

WYJĄTKOWE WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

Jest mięsem chudym – zawiera 0,9% tłuszczu (mniej niż kurczak) oraz z niską zawartością cholesterolu (podobnie jak indyk). Ma siedmiokrotnie wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż wołowina, a proporcja kwasów omega 6 do omega 3 wynosi 4:1. Taka proporcja uznawana jest przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) za najkorzystniejszą dla człowieka w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.

Strusina zawiera znacznie więcej żelaza hemowego niż wołowina (ponad 4mg/100g), które jest łatwiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Zawiera także małe ilości sodu.  Zalecane jest dla osób z anemią i nadciśnieniem tętniczym. Jako mięso niskokaloryczne doskonale sprawdzi się w diecie osób z nadwagą.

Wysoka zawartość kwasu arachidonowego poprawia kondycję układu nerwowego i wzmacnia odporność, chroniąc jednocześnie przed chorobami autoimmunologicznymi. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, karmiących matek, niemowląt i osób starszych. Jest ponadto najmniej alergizującym mięsem.

Zawiera witaminy grupy B, aktywne biologicznie peptydy, duże ilości miedzi
i selenu.  Jedząc strusinę dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych 

aminokwasów do prawidłowej budowy organizmu. Może ona być traktowana jako żywność funkcjonalna dla sportowców.

 

DOSKONAŁY SMAK

W smaku i wyglądzie strusina podobna jest do wołowiny, jest jednak mięsem delikatniejszym, słodszym i bardziej soczystym. Przygotowanie potraw ze strusiny nie jest trudne, przyrządza się je podobnie do mięsa wołowego. Podawać ją można zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.

WYSOKA JAKOŚĆ

W dobie wszechobecnych antybiotyków i hormonów wzrostu strusina wyróżnia się jako mięso wolne od wszelkich substancji dodatkowych, które są masowo stosowane przy produkcji innych rodzajów mięs dostępnych na rynku. Brak sztucznych polepszaczy jest jednym z głównych założeń hodowli i produkcji, które sprawia, że produkt trafiający do konsumentów jest produktem najwyższej jakości.

Strusina jest doskonałą alternatywą dla wołowiny czy drobiu. Jest niskokaloryczna, posiada wyjątkowe właściwości odżywcze, przez co może stanowić podstawowy element codziennej diety, wskazanej zarówno w profilaktyce u osób zdrowych, jak i wspomagająco w leczeniu wielu chorób (w tym alergii).

Wbrew pozorom strusina nie jest mięsem trudno dostępnym. Od lat Polska jest jej największym producentem i eksportuje ją do wielu krajów Europy Zachodniej. Mięso strusia znaleźć można w wielu dobrze zaopatrzonych sklepach na terenie całej Polski.

Przypisy