Dołącz do czytelników
Brak wyników

Menu na sylwestrową domówkę

Artykuł | 20 grudnia 2018 |
29

Sposobów na spędzanie Sylwestra jest mnóstwo. Bale, koncerty, imprezy w klubach, wyjazdy na narty lub do ciepłych krajów. Wiele osób wybiera także spędzenie ostatniej nocy starego roku w domu – własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie - co przygotować do jedzenia na domówkę? Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane kuchnią japońską, które sprawdzi się w Sylwestra. Także skrzydełka w sosie teriyaki, czy łosoś w sosie miso wasabi to potrawy nie wymagające spędzania mnóstwa czasu w kuchni podczas imprezy. Ramenu z kurczakiem warto przygotować więcej, może przydać się kolejnego dnia.

 

Skrzydełka w sosie teriyaki

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min.

 

Składniki

1 kg skrzydełek kurczaka

150 ml sosu teriyaki np. House of Asia

2 łyżki pasty miso

150 ml wody

Biały sezam i dymka do posypania

 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej na patelni wodę.

2. Dodaj 2 łyżki miso i dokładnie wymieszaj.

3. Następnie połącz z sosem teriyaki.

4. Dodaj skrzydełka i duś przez ok 15 minut odwracając co dwie minuty.

5. W międzyczasie rozgrzej piec do 250 st. C.

6. Przełóż skrzydełka do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.

7. Przed podaniem posyp sezamem i dymką.

 

Sushi nigiri ze śledziem

Liczba porcji: 2

Czas:  60 min.

Składniki

150 g ugotowanego ryżu do sushi

1/2 łyżki cukru

1/2 łyżki octu ryżowego np. House of Asia

1 listek nori

1 liść sałaty

2 kawałki marynowanego śledzia

20 g awokado

1/3 łyżeczki pasty wasabi

1 łyżka marynowanego imbiru

Sól do smaku

 

Przygotowanie

  1. W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj.
  2. Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.
  3. Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami.  Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
  4. Na ryż nałóż płat ryby i awokado.
  5. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.
  6. Udekoruj sushi imbirem.

 

Łosoś w sosie miso wasabi

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min.

Składniki

600 g filetu z łososia

podzielonego na 4 części

1 łyżeczka czarnego

Sezamu np. House of Asia do podania

1 cebula dymka, posiekana

w kawałki 2 cm, do podania

1 limonka, do podania

 

Sos

2 saszetki pasty miso

np. House of Asia

165 ml mleka kokosowego

2 łyżeczki białego sezamu,

uprażonego

2 łyżki drobno posiekanego imbiru

2 łyżeczki octu ryżowego

2 łyżki sosu sojowego

np. House of Asia

2 łyżeczki pasty wasabi

np. House of Asia

łyżeczka miodu

 

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C (góra-dół) lub 180 ˚C (termoobieg).

2. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.

3. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem.

4. Piecz przez 15 minut.

5. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.

 

 

Miso Ramen z kurczakiem

Liczba porcji: 1

Czas:  25 min.

 

Zupa miso ramen z kurczakiem House of AsiaSkładniki

1/4 opakowania makaronu

Ramen np. House of Asia,

ugotowanego zgodnie

z przepisem na opakowaniu

1 1/2 łyżki pasty miso

np. House of Asia

1 grzyb boczniak

100 g piersi kurczaka

1 łyżeczka sosu sojowego

ciemnego np. House of Asia

30 g szpinaku baby

1 łyżeczka cebuli dymki

1 szklanka wody

1 jajko ugotowane na twardo

olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut.

2. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.

3. Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.

5. Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.

Po więcej przepisów zapraszamy na www.houseofasia.pl

Przypisy