Sposobów na spędzanie Sylwestra jest mnóstwo. Bale, koncerty, imprezy w klubach, wyjazdy na narty lub do ciepłych krajów. Wiele osób wybiera także spędzenie ostatniej nocy starego roku w domu – własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie - co przygotować do jedzenia na domówkę? Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane kuchnią japońską, które sprawdzi się w Sylwestra. Także skrzydełka w sosie teriyaki, czy łosoś w sosie miso wasabi to potrawy nie wymagające spędzania mnóstwa czasu w kuchni podczas imprezy. Ramenu z kurczakiem warto przygotować więcej, może przydać się kolejnego dnia.
POLECAMY
Skrzydełka w sosie teriyaki
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Składniki
1 kg skrzydełek kurczaka
150 ml sosu teriyaki np. House of Asia
2 łyżki pasty miso
150 ml wody
Biały sezam i dymka do posypania
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej na patelni wodę.
2. Dodaj 2 łyżki miso i dokładnie wymieszaj.
3. Następnie połącz z sosem teriyaki.
4. Dodaj skrzydełka i duś przez ok 15 minut odwracając co dwie minuty.
5. W międzyczasie rozgrzej piec do 250 st. C.
6. Przełóż skrzydełka do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut.
7. Przed podaniem posyp sezamem i dymką.
Sushi nigiri ze śledziem
Liczba porcji: 2
Czas: 60 min.
Składniki
150 g ugotowanego ryżu do sushi
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu ryżowego np. House of Asia
1 listek nori
1 liść sałaty
2 kawałki marynowanego śledzia
20 g awokado
1/3 łyżeczki pasty wasabi
1 łyżka marynowanego imbiru
Sól do smaku
Przygotowanie
- W misce połącz ocet z cukrem i solą. Dodaj gorący ryż i dobrze wymieszaj.
- Rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry.
- Do ręki weź trochę ryżu, uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Następnie ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
- Na ryż nałóż płat ryby i awokado.
- Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kąska.
- Udekoruj sushi imbirem.
Łosoś w sosie miso wasabi
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Składniki
600 g filetu z łososia
podzielonego na 4 części
1 łyżeczka czarnego
Sezamu np. House of Asia do podania
1 cebula dymka, posiekana
w kawałki 2 cm, do podania
1 limonka, do podania
Sos
2 saszetki pasty miso
np. House of Asia
165 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki białego sezamu,
uprażonego
2 łyżki drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
np. House of Asia
2 łyżeczki pasty wasabi
np. House of Asia
łyżeczka miodu
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C (góra-dół) lub 180 ˚C (termoobieg).
2. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
3. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem.
4. Piecz przez 15 minut.
5. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.
Miso Ramen z kurczakiem
Liczba porcji: 1
Czas: 25 min.
Składniki
1/4 opakowania makaronu
Ramen np. House of Asia,
ugotowanego zgodnie
z przepisem na opakowaniu
1 1/2 łyżki pasty miso
np. House of Asia
1 grzyb boczniak
100 g piersi kurczaka
1 łyżeczka sosu sojowego
ciemnego np. House of Asia
30 g szpinaku baby
1 łyżeczka cebuli dymki
1 szklanka wody
1 jajko ugotowane na twardo
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut.
2. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.
3. Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.
5. Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką.
Po więcej przepisów zapraszamy na www.houseofasia.pl