Prawdziwa gratka dla miłośników makaronu. Przepis, który zapewnił kucharzowi z Lublina kwalifikację na Pasta World Championship.
Danie Pawła Gałeckiego jest finezyjną kompozycją letnich aromatów i różnorodnych, delikatnych tekstur. Owszem, przygotowanie potrawy wymaga nieco wprawy, ale efekt końcowy jest niesamowity!
POLECAMY
Na zdjęciu: Paweł Gałecki
„Bite of summer”, bo tak nazywa się danie, które zostanie przygotowane przez polskiego szefa kuchni podczas Pasta World Championship, to połączenie świeżego letniego ogórka, włoskiej burraty, pesto, parmezanu i bazylii. Nie zabraknie w nim oczywiście makaronu BavetteBarilla.
Czy danie przygotowane z tak prostego składnika jak makaron można określić mianem fine dining? Oczywiście! Szczególnie gdy włoską pastę na warsztat biorą najlepsi kucharze z całego świata. Tak właśnie się stanie na międzynarodowym konkursie kulinarnym, Pasta World Championship w Mediolanie już w październiku.
Do tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowało się 18 kucharzy z całego świata. Wśród nich znalazł się Polak Paweł Gałecki, na co dzień pracujący w restauracji Piano w Lublinie. Jego autorski przepis na danie z makaronu BavetteBarilla zapewnił mu możliwość uczestniczenia w światowej rangi turnieju kucharskim.
Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować. - mówi Paweł Gałecki. Przepis miał być odzwierciedleniem hasła EatPositive, które towarzyszy konkursowi. Zadaniem było pokazanie radości gotowania i tworzenia nowych kompozycji. Przy moim przepisie zabawy nie zabrakło, co też dostrzegli jurorzy kwalifikując mnie do Pasta World Championship.
Bite of summer
BarillaBavette z pesto, burratą bazyliową, pianą ziemniaczaną z parmezanem i ogórkiem marynowanym w bazylii i mięcie.
Składniki:
- makaron Barilla Bavette
Pesto:
- oliwa z oliwek 200 ml
- pistacje 100 g
- parmezan 100 g
- bazylia 20 g
- natka pietruszki 20 g
- czosnek 5 g
- sok z cytryny 10 ml
- sól, pieprz
Burrata:
Nadzienie:
- mozzarella 130 g
- mleko 90 g
- śmietana 30% 20 g
- bazylia 10 g
- sól
Do nadziewania:
- Mozzarella 200 g
Ziemniak z parmezanem:
- ziemniak 150 g
- mleko 100 g
- parmezan 40 g
- żółtko 1 szt
Marynowany ogórek
- ogórek zielony 150 g
- oliwa 10 ml
- sok z cytryny 2 g
- cukier 2 g
- bazylia 2 g
- mięta 2 g
- dekoracja: małe listki bazylii
Sposób przygotowania:
- makaron BarillaBavette ugotujal dente w osolonej wodzie.
Pesto:
- Upraż pistacje.
- Parmezan zetrzyj na tarce.
- Zblenduj wszystkie składniki pesto razem.
Burrata:
- Nadzienie zblenduj na gładką masę, przelej do syfonu i odłóż.
- Pozostałą mozzarellę podziel na porcje ok 30 g i włóż do gorącej wody. Poczekaj aż zmięknie, i nałóż na końcówkę syfonu. Nadziewaj formując „baloniki”. Gotowe kulki odstaw do kąpieli wodnej.
Ziemniak z parmezanem:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i zblenduj z mlekiem.
- Dodaj parmezan i żółtko a następnie przelej do syfonu i odstaw do cieplej wody.
Ogórek marynowany:
- Pokrój ogórka w kostkę.
- Dodaj sok z cytryny, cukier, bazylię i miętę.
- Przełóż do worka vacuum i skompresuj.
Aranżacja:
- Wyciśnij z syfonu pianę z ziemniaka na talerz.
- Makaron wymieszaj z pesto i ułóż na talerzu formując gniazdo.
- Na gniazdo ułóż kulkę burraty.
- Całość posyp kompresowanym ogórkiem.
- Na koniec udekoruj małymi listkami bazylii.
Smacznego!
Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.
Więcej informacji na: Kontakt dla mediów:
www.barilla.pl: Pegasus PR
www.barillacfn.com Karolina Dmochowska
www.barillagroup.com +48 609 683 787
www.academiabarilla.com k.dmochowskawska@pegasus.pl