Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

2 marca 2020

NR 1 (Luty 2020)

Majonez wegański z aquafaby

194

SKŁADNIKI:

POLECAMY

  • 125 ml aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy – solone lub niesolone)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy, np. Dijon
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki czarnej soli kala namak, która daje jajeczny posmak
  • 300 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza olejem wlać do wysokiego naczynia. Miksować blenderem ręcznym przez kilka minut na najwyższych obrotach. Wlewać olej, miksując dalej na najwyższych obrotach. Bardzo ważne jest to, by olej wlewać powoli, cienkim strumieniem. Przekładać do słoika i przechowywać w lodówce.

Wartość kaloryczna: 588,06 kcal 
w tym:
procent energii z tłuszczu: 99,79%
procent energii z węglowodanów: 0,00%
procent energii z białka: 0,29%
procent energii z sacharozy: 0,84%

Tłuszcz ogółem: 61,96 g
...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy