Laktoferyna wspomaga pierwszą linię obrony organizmu - nowość Lactoferrin LFS 90% 100 mg x 60 kapsułek

Newsy

Laktoferyna wspomaga pierwszą linię obrony organizmu przed nieznanymi organizmami i odpowiednio reguluje odpowiedź układu immunologicznego. Jest to dość ważne w ogólnej pracy organizmu, a zwłaszcza w przypadku, gdy jest on wysoce obciążony różnymi czynnikami z diety oraz środowiska. Nasz układ odpornościowy każdego dnia dostaje wiele błędnych sygnałów – ze strony niewłaściwej diety i alergenów, z którymi nie wie jak sobie poradzić. Dlatego tak istotne jest wspieranie go w naturalny sposób, by nie zaczął reagować nie prawidłowo lub zmniejszył swoją aktywność, tym samym narażając nas na choroby i infekcje.

 

POLECAMY

Lactoferrin LFS 90% 100 mg x 60 kapsułek

Cena: 79,90 zł

60 kapsułek 
suplement diety

Składniki:

1 kapsułka

Lactoferrin LFS 90% 100 mg

Witamina C 40 mg (*50%)

2 kapsułki

Lactoferrin LFS 90% 200 mg

Witamina C 80 mg (*50%)

*RDA: Dzienna Referencyjna wartość spożycia

Składniki: Laktoferyna 90%, witamina C (kwas l-askorbinowy), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: Hydroksypropylometyloceluloza).

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 do 2 kapsułek dziennie, przed posiłkiem, popijając wodą.

Nie przekraczać zalecanej porcji do pożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Laktoferyna została odkryta w 1939 roku, jako czerwona frakcja białka w mleku krowim. Po ponad kilkunastu latach badań została wyizolowana z mleka krowiego i ludzkiego. Jej charakterystyczną cechą był czerwony kolor podczas inkubacji z jonami żelaza, z tym wiąże się nazwa pochodząca z języka łacińskiego: „lacto” – mleczny i „ferrum” – żelazo. W ciągu następnych 20 lat odkryto strukturę tego białka, jego właściwości i wielokierunkowe działanie. 

Laktoferyna jest złożoną cząsteczką, która występuje w wielu płynach biologicznych u zwierząt, szczególnie w mleku ssaków. Laktoferyna jest glikoproteiną mającą zdolność wiązania jonów żelaza i wpływa na szereg funkcji biologicznych w organizmie. Jest białkiem o strukturze chemicznej zbudowanej z pojedynczego łańcucha polipeptydowego, który zawiera 703 aminokwasy.

Laktoferyna może mieć różne pochodzenie: ekstrahowana z mleka ludzkiego lub krowiego (Lfs) lub może występować jako mniej aktywny bydlęcy hydrolizat laktoferyny (LH)

Laktoferyna bydlęca jest najlepiej przebadana, a w przeprowadzonych badaniach wykazano bezpieczeństwo jej stosowania oraz wysoki potencjał jej stosowania.

Witamina C*:

-przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
-pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania zębów, naczyń krwionośnych, skóry, dziąseł, chrząstek, kości
-przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji układu odpornościowego w trakcie i po dużym wysiłku fizycznym
-przyczynia się do ochrony składników komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
-zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego
-przyczynia się do prawidłowego pozyskiwania energii w procesach metabolicznych
-przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
-przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
-przyczynia się do prawidłowego przebiegu czynności psychicznych (psychologicznych)
-pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E

Zawartość opakowania: 60 kapsułek

Producent:

MEDICALINE

OSTRÓWIEC 150

05-480 KARCZEW

www.aliness.pl

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MICHAŁ UNDRA

Specjalista ds. zdrowia, ekspert od dietoterapii i medycyny funkcjonalnej z wieloletnim doświadczeniem.  Protoplasta holistycznego podejścia do zdrowia - jako jeden z pierwszych oprócz zdrowia fizycznego od lat zwraca uwagę także na aspekty mentalne, w tym medytację i kontrolę stresu oraz rytm dobowy, czyli odpowiedni sen i regenerację. Zdrowie jest jego pasją, dlatego nieustannie poszerza swoją wiedzę - poprzez niezliczone szkolenia, książki i artykuły. Jego misją jest poprawa jakości życia jak największej liczby osób.

 

              

  Laktoferyna – jest to białko występujące w mleku ludzi i zwierząt, ale także w ślinie, łzach i wielu innych wydzielinach ciała. Ma silne powinowactwo do jonów żelaza (stąd także jej nazwa), dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne i bierze udział w reakcji odpornościowej organizmu. Laktoferyna wspiera także rozwój przewodu pokarmowego oraz układu opornościowego noworodków (1)[1]. Poziom laktoferyny podnosi się podczas infekcji, zmniejszając dostępność wolnego żelaza (2)[2], które może wspierać rozwój różnych drobnoustrojów. Laktoferyna ma nawet swoje własne receptory (ITLN1 - Human Intestinal Lactoferrin Receptor).

                Działanie laktoferyny:

✅ działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo (3)[3];

✅ wspiera układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie (4)[4]. Była stosowana także po chemioterapii (5)[5];

✅ zmniejsza stany zapalne (6)[6];

✅ może wspierać zdrowie i regenerację skóry w przypadku trądziku (7)[7], owrzodzenia stopy neuropatycznej (8)[8] czy łuszczycowego zapalenia stawów (9)[9] (w ostatnim przypadku stosowana miejscowo);

✅ może wspierać utratę masy ciała (10)[10];

✅ wspiera zdrowie kości u kobiet po menopauzie (11)[11];

✅ poprawia status żelaza i zapobiega jego niedoborom w ciąży, przez co może nawet zapobiegać poronieniom (12, 13)[12][13] (także zapobiegając infekcjom w ciąży) (14)[14]. Oczywiście stosowanie laktoferyny powinno także wpłynąć korzystnie na status żelaza i anemie nie tylko w ciąży J;

✅ może wspomagać leczenie martwiczego zapalenia jelit u noworodków (15, 16)[15][16];

                Jak widać laktoferyna jest stosowana w ciąży, u dzieci i noworodków, więc ogólnie jest bardzo bezpieczna. Jedyne występujące efekty uboczne to problemy ze strony przewodu pokarmowego – jak zaparcia czy bóle brzucha (17)[17].

                Standardowe dawki to minimum 100mg dziennie.

Źródła:

[1] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27234407

[2] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3825630/

[3] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21847071

[4] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083463

[5] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23847257

[6] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10195738

[7] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20692602

[8] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17188087

[9] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24819761

[10] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20691130

[11] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19172341

[12] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24590680

[13] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22292525

[14] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21922138

[15] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579561/

[16] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24709463

[17] //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19639462

 

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI