Są one dodawane przez użytkowników, którzy jednocześnie tworzą swoją osobistą “książkę kucharską”. Każdy przepis może być wydrukowany zaledwie jednym kliknięciem. Równie łatwo przygotowuje się podręczną listę składników, którą można wysłać mailem lub wydrukować.
Aktualnie na portalu znajduje się ponad 340 przepisów na różne bezglutenowe dania. W tym wiele pomysłów na potrawy mączne, pieczywo oraz słodkości. A to właśnie wypieki spędzają sen z powiek wielu osobom na diecie bezglutenowej, szczególnie początkującym.
POLECAMY
***
Chleb jaglano – ryżowy z żurawiną i rozmarynem
Składniki:
Mąka ryżowa bezglutenowa - 150g
Mąka jaglana bezglutenowa - 150g
Mąka owsiana bezglutenowa - 75g
Skrobia ziemniaczana - 35g
Siemię lniane, zmielone - 35g
Drożdże instant - 12g
Woda - ok. 370ml
Sól - 1 łyżeczka
Żurawina, suszona - 75g
Rozmaryn - 2 łyżeczki
Sezam do posypania chleba
Przygotowanie:
Wszystkie mąki połącz ze sobą, dodaj drożdże i sól. Wyrób mikserem, stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być luźne i klejące, jednak w żadnym wypadku nie może być płynne. Dodaj żurawinę, rozmaryn i dokładnie wymieszaj łyżką. Jeżeli uznasz, że potrzebujesz, dodaj jeszcze łyżkę mąki. Małą foremkę do wypiekania keksów natłuść i obsyp mąką. Wypełnij ją ciastem. Wyrównaj, posyp niewielką ilością sezamu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po upływie 60 minut rozgrzej piekarnik do temperatury 230˚C. Jeśli ciasto wyrosło na boki, wyrównaj je ładnie w foremce. Wierzch możesz skropić wodą lub posmarować delikatnie białkiem. Na dno piekarnika wysyp kostki lodu i od razu wstaw foremkę z ciastem. Chleb piecz 35 minut. Krój wystudzony. Smacznego!
***
Na portalu organizowane są konkursy tematyczne z atrakcyjnymi nagrodami, inspirujące uczestników do kulinarnych eksperymentów. Bezglutenowe gotowanie okazuje się bardzo proste, kiedy na wyciągnięcie ręki mamy ogromny wybór sprawdzonych przepisów!
Zachęcamy do korzystania z portalu kuchniabezglutenowa.pl.
Spotkajmy się w kuchni!
Portal prowadzi Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Stowarzyszenie jest ogólnopolską organizacją pożytku publicznego, która prowadzi wszechstronne działania na rzecz polskich bezglutenowców i ich rodzin. Upowszechniamy wiedzę na temat celiakii i skutecznie zmieniamy Polskę w kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej.
Dowiedz się więcej na celiakia.pl