Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Polecamy

3 grudnia 2020

kuchniabezglutenowa.pl - sprawdzone przepisy bezglutenowe

49

Wycofanie glutenu z diety to nie lada wyzwanie. Każdy, kto ma za sobą wiele nieudanych prób, wie jaka to radość upiec wreszcie piękny bezglutenowy chleb czy ciasto. Dlatego powstała kuchniabezglutenowa.pl, która jest miejscem otwartym na kulinarne potrzeby osób na diecie bezglutenowej, alergików oraz wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem. To jedyny tego typu portal w Polsce gromadzący sprawdzone przepisy bezglutenowe.

Są one dodawane przez użytkowników, którzy jednocześnie tworzą swoją osobistą “książkę kucharską”. Każdy przepis może być wydrukowany zaledwie jednym kliknięciem. Równie łatwo przygotowuje się podręczną listę składników, którą można wysłać mailem lub wydrukować.

POLECAMY

Aktualnie na portalu znajduje się ponad 340 przepisów na różne bezglutenowe dania. W tym wiele pomysłów na potrawy mączne, pieczywo oraz słodkości. A to właśnie wypieki spędzają sen z powiek wielu osobom na diecie bezglutenowej, szczególnie początkującym.

***

Chleb jaglano – ryżowy z żurawiną i rozmarynem

Składniki:

Mąka ryżowa bezglutenowa - 150g

Mąka jaglana bezglutenowa - 150g

Mąka owsiana bezglutenowa - 75g

Skrobia ziemniaczana - 35g

Siemię lniane, zmielone - 35g

Drożdże instant - 12g

Woda - ok. 370ml

Sól - 1 łyżeczka

Żurawina, suszona - 75g

Rozmaryn - 2 łyżeczki

Sezam do posypania chleba

Przygotowanie:

Wszystkie mąki połącz ze sobą, dodaj drożdże i sól. Wyrób mikserem, stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być luźne i klejące, jednak w żadnym wypadku nie może być płynne. Dodaj żurawinę, rozmaryn i dokładnie wymieszaj łyżką. Jeżeli uznasz, że potrzebujesz, dodaj jeszcze łyżkę mąki. Małą foremkę do wypiekania keksów natłuść i obsyp mąką. Wypełnij ją ciastem. Wyrównaj, posyp niewielką ilością sezamu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po upływie 60 minut rozgrzej piekarnik do temperatury 230˚C. Jeśli ciasto wyrosło na boki, wyrównaj je ładnie w foremce. Wierzch możesz skropić wodą lub posmarować delikatnie białkiem. Na dno piekarnika wysyp kostki lodu i od razu wstaw foremkę z ciastem. Chleb piecz 35 minut. Krój wystudzony. Smacznego!

***

Na portalu organizowane są konkursy tematyczne z atrakcyjnymi nagrodami, inspirujące uczestników do kulinarnych eksperymentów. Bezglutenowe gotowanie okazuje się bardzo proste, kiedy na wyciągnięcie ręki mamy ogromny wybór sprawdzonych przepisów!

Zachęcamy do korzystania z portalu kuchniabezglutenowa.pl.

 

Spotkajmy się w kuchni!

Portal prowadzi Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Stowarzyszenie jest ogólnopolską organizacją pożytku publicznego, która prowadzi wszechstronne działania na rzecz polskich bezglutenowców i ich rodzin. Upowszechniamy wiedzę na temat celiakii i skutecznie zmieniamy Polskę w kraj przyjazny osobom na diecie bezglutenowej.

Dowiedz się więcej na celiakia.pl

 

      

Przypisy