Dołącz do czytelników
Brak wyników

Kolorowe szaszłyki z karczku

Artykuł | 27 maja 2019 |
32

W oczekiwaniu aż słoneczna aura zagości u nas na stałe, doceniamy każdy promień słońca. Wielu z nas pierwsze przyjęcia pod chmurką i wspólne grillowanie w gronie przyjaciół ma już za sobą. Czego nie może zabraknąć wśród dań z rusztu? Szaszłyki to już klasyk, ale te z karczku, podane w towarzystwie kolorowych warzyw z pewnością zachwycą feerią barw i niebanalnym smakiem.

Kolorowe szaszłyki z karczku

Składniki:

- 500 g karczku np. marki Berger

- 1 biała cebula

- 1 czerwona cebula

- 5 pieczarek

- 1 czerwona papryka

- 1 mała, zielona papryka

- ½ szklanki oleju

- przyprawa do grilla

- świeża bazylia

- 6 patyczków do szaszłyków

 

Wykonanie:

Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek.

Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać – marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok. 25 minut, co jakiś czas zmieniając stronę.

Przypisy