Zjedz jedną filiżankę dziennie borówek amerykańskich a poprawisz swoje zdrowie – to zalecenie coraz częściej trafia do konsumentów w Polsce i na świecie. Wciąż ukazują się naukowe doniesienia najpoważniejszych ośrodków naukowych o zbawiennym działaniu chyba wszystkich owoców jagodowych. Chociaż najczęściej polecaną jest borówka wysoka, zwana amerykańską. W komunikatach badaczy wymieniane są wielkości porcji mających skuteczne oddziaływanie np.: 30 ml skondensowanego soku z borówek, co równa się 230 g owoców, w innym badaniu okazało się, że mniejsza dawka – 150 g jest pomocna, ale mniejsza - raczej minimalnie.
POLECAMY
Właśnie zaczął się sezon na polskie super owoce i należy czerpać z tej skarbnicy zdrowia, a po sezonie trzeba sięgać po mrożonki. Też wartościowe, o czym świadczy opinia Briana Younga z Brytyjskiej Federacji Żywności Mrożonej: „Mrożenie nie niszczy produktów, zachowuje ich witaminy i minerały, co trzeba odnieść do faktu, że aż 80% witaminy C naturalnie ulatnia się z warzyw w ciągu 3 dni od zbiorów. Natomiast po 5 dniach tracą one swoje największe wartości odżywcze”.
Także w badaniach naukowców z Uniwersytetu Sheffield Hallam (Wielka Brytania) udowodniono, że mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta.
Jeśli o mrożonych owocach mowa, to warto poznać drogi ich rozsyłanie po świecie w wykonaniu należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” rodzinnej firmy LST - Polska, plasującej się w pierwszej europejskiej piątce takich przedsiębiorstw.
Mówi prezes Pan Leszek Szewczyk: „Od początku swojej działalności, tj. od 2002 roku, Spółka koncentrowała się na stworzeniu nowoczesnego przedsiębiorstwa przetwórstwa owocowego. Było to możliwe dzięki ciągłym inwestycjom w modernizację i rozbudowę zaplecza produkcyjnego, jak również utrzymywaniu na najwyższym poziomie jakości wyrobów gotowych..
Od 2004 r. LST - Polska Sp. z o.o. wprowadziła do procesu produkcyjnego i nadal stosuje zasady zintegrowanego systemu zapewnienia jakości zgodnego z wymaganiami normy ISO 9001. W 2006 roku firma wdrożyła system HACCP, zaś rok później otrzymała certyfikat produkcji ekologicznej. W2009 roku przedsiębiorstwo uzyskało certyfikat BRC Global Standard for Food Safety, otrzymując co roku ocenę najwyższą, czyli A, która potwierdza spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa i otwiera drogę do współpracy z sieciami handlowymi. Ponadto firma posiada certyfikat Kosher oraz certyfikat FDA - zezwalający na wprowadzanie produktów na rynek amerykański. Spółka spełnia również normy IFS Food wersja 6, potwierdzone certyfikatem dla produkcji mrożonych owoców i warzyw pakowanych w worki foliowe, worki papierowe lub kartony z wkładem foliowym – na poziomie najwyższym.
Dbając o wysoką jakość produktów stale inwestujemy w najnowocześniejsze maszyny i urządzenia. Już od 2009 roku, dzięki zakupowi sortowników laserowych belgijskiej firmy VISYS: Spyder i Lynx uzyskaliśmy możliwość podwójnego sortowania laserowego na jednej linii produkcyjnej. W 2015 roku powstał magazyn na owoce mrożone o pow. użytkowej ponad 8 tys. ton, zyskując dzięki temu własne zaplecze magazynowe. Dzięki pomocy unijnej Spółka zakupiła i zainstalowała trzeci tunel do przerobu owoców świeżych oraz najnowocześniejsze 4 sortowniki optyczne.
Od początku istnienia Firma specjalizuje się w zamrażaniu owoców i warzyw, takich jak: truskawki, maliny, porzeczki czarne i czerwone, borówki, jagody, jeżyny, aronia, wiśnie, poziomki, żurawina, owoce kiwi, agrest i wiele innych. Surowiec pozyskujemy od sprawdzonych dostawców, z którymi mamy podpisane umowy kontraktacyjne. Gwarantuje to właściwy nadzór nad stosowaniem środków ochrony roślin oraz technologią uprawy. Spółka dużą uwagę przywiązuje do dobrej współpracy z plantatorami uprawiającymi owoce na terenach ekologicznie czystych i nieskażonych działalnością przemysłową.
Firma przetwarza ok. 20 tysięcy ton owoców w ciągu sezonu. Jest jedną z nielicznych chłodni w Polsce specjalizujących się w mrożeniu owoców jagodowych. Wieloletnie doświadczenie, nowoczesny sprzęt i profesjonalna kadra pozwalają na produkcję wysokiej jakości, co potwierdzają zwiększające się co roku zamówienia od najbardziej wymagających Klientów – producentów wsadów jogurtowych i liofilizatów.
Obecnie wyroby LST - Polska sprzedawane są na rynku lokalnym, regionalnym, krajowym oraz zagranicznym. Spółka prowadzi sprzedaż swych produktów we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Dostarcza bezpośrednio produkty mrożone do supermarketów w Anglii, Francji, Niemczech, Belgii, Szwajcarii, Holandii. Ponadto eksportuje towary do krajów skandynawskich – Szwecji, Finlandii, Dani, na rynek Tajlandii, Japonii, Korei, na rynek USA i Kanady, Izraela i innych krajów, gdzie mieszczą się diaspory żydowskie.
Zdobyte uznanie wśród odbiorców i pozycja rynkowa LST Polska oraz duże zaplecze surowcowe pozwalają optymistycznie planować dalsze inwestycje w rozwój Spółki.”
Sezon owoców trwa kilka miesięcy, ale dzięki technice liczącej już 90 lat, konsumenci otrzymują wartościowe, kolorowe dary natury przez cały rok, pod warunkiem, że na samym początku procesu – w czasie zbiorów - została zagwarantowana wysoka jakość owoców. Wtedy efekty zdrowotne są tak obiecujące. I dlatego, takie firmy jak LST - Polska, można śmiało zaliczyć do grupy zasłużonych dostawców zdrowia.
A tak generalnie, to interesująca przedstawia się podwójna historia zadomowionej u nas truskawki, która 250 lat temu powstała przez ponoć przypadkowe skrzyżowanie amerykańskich poziomek: chilijskiej i wirginijskiej – albo w ogrodzie botanicznym pod Amsterdamem; albo w sposób planowy w ogrodzie pałacowym w Wersalu. Obecnie dzięki eksportowi tego smacznego mieszańca na rynek unijny, otrzymujemy blisko 190 mln euro. A dodatkowo, to wysyłka tych owoców przez LST Polska z Nałęczowa do USA i Holandii pokazuje jak historia zatacza koło.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rok 2019 to nowy rozdział w działalności Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, które jako zbiorowy przedstawiciel polskiego sektora BIO żywności podjęło się zadania promowania unijnej żywności ekologicznej w Stanach Zjednoczonych i Indonezji, Singapurze, Tajlandi oraz Wietnamie. To olbrzymie rynki (w sumie liczba ludności ok. 767 mln osób), gdzie procent klientów szukajacych żywności w jakości EKO stale rośnie. Realizacja przedsięwzięcia odbywa się wspólnie z włoskim zrzeszeniem producentów ekologicznych BioAgriCoop i obejmuje 3 letnie działania pod tytulem „Organicity. Taste the wellness of EU organic food“, co w wolnym tłumaczeniu da się ująć jako zachętę do posmakowania „wellness” europejskiej żywności ekologicznej.
Starania obu organizacji obejmują rozpowszechnianie wiedzy o wysokiej jakości produktów EKO, o wymogach produkcyjnych, a następnie o systemach wspólnotowej certyfikacji i o znaczeniu unijnego logo ekologicznego, zwanego u nas zielonym listkiem z gwiazdkami. Celem jest zwiększenie konkurencyjności i konsumpcji produktów rolniczych UE, w czym pomocne są targi branżowe, seminaria, wykłady, spotkania B2B, warsztaty, prezentacja i degustacja w supermarketach i już w Polsce - organizowanie tygodniowych studyjnych wizyt tamtejszych kupców. A do tego przewidziane jest popularyzowanie owych działań na wspólnej stronie internetowej, reklama i publikacje w magazynach branżowych.
Omawiane przedsięwzięcia skierowane są do konsumentów, importerów, dystrybutorów i restauratorów.
Wieloletnie doświadczenie Stowarzyszenia „Polska Ekologia“ i jego partnera w promowaniu i rozpowszechnianiu wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, jak również w realizacji przedsięwzięć promocyjnych w krajach trzecich daje gwarancję powodzenia.
W Polsce przez ponad 12 lat istnienia krok po kroku ekologiczna organizacja zdołała przeprowadzić setki warsztatów kulinarnych, spotkań konsumenckich i wystąpień na imprezach targowych międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem, albowiem rośnie fala zainteresowania żywnością ekologiczną.
Prezesem tego Stowarzyszenia jest Paweł Krajmas, doświadczony organizator i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.
O żywotne sprawy Stowarzyszenia od początku jego istnienia dba Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.
Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.