Składniki:
POLECAMY
- 1,7 kg karpia
- 300 g żurawiny suszonej
- 2 czerwone cebule
- 150 g suszonych pomidorów
- 50 g migdałów
- łyżka oleju kokosowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Nadzienie:
Żurawinę suszoną moczymy w wodzie ok. godziny. Odcedzamy i wkładamy na patelnię. Cebulę i suszone pomidory kroimy w duże kawałki i dorzucamy do żurawiny. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Nie przyprawiamy. Migdały mielimy w młynku i dokładamy do przyrządzonej wcześniej masy. Całość wkładamy do malaksera i rozdrabniamy na zwartą masę.
Karp:
Karpia patroszymy, czyścimy, kroimy w szerokie dzwonka i nacieramy solą. Następnie faszerujemy przygotowanym nadzieniem i zaszywamy nicią brzegi. Skórkę karpia smarujemy olejem kokosowym.
Karp nadziewany (na 8 porcji)
Wartość energetyczna 300,05 kcal
W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu 26,60%
Procentowy udział energii z węglowodanów 45,25%
Procentowy udział energii z białka 28,15%
Procentowy udział energii z sacharozy 59,31%
Tłuszcz ogółem 8,87 g
Chole...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!