Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Food Forum Extra

18 lipca 2019

DODATEK NR (Grudzień 2016)

Kaczka

Składniki:

  • 1,75 kg kaczki upieczonej w piekarniku
  • 4 gruszki
  • 5–6 śliwek kalifornijskich
  • 5 pieczarek portobello
  • 1 por 
  • miód lub olej kokosowy
  • sól kamienna
  • pieprz, garam masala

Przygotowanie:  

Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, garam masala i zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. W międzyczasie przygotowujemy dodatek do mięsa. Gruszki, pieczarki, por i śliwki kalifornijskie kroimy w cząstki i wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu). Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem 10–15 minut.
Po kilku godzinach macerowania kaczkę smarujemy na skórce miodem lub olejem kokosowym i pieczemy w temperaturze 200°C ok. 2 godzin do miękkości.
 

Kaczka

Wartość energetyczna    442,51 kcal

W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu                          73,63%
Procentowy udział energii z węglowodanów                 8,62%
Procentowy udział energii z białka                              17,76%
Procentowy udział energii z sacharozy                       12,63%
    
Tłuszcz ogółem             36,20 g
Choleste...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy