Składniki:
POLECAMY
- 1,75 kg kaczki upieczonej w piekarniku
- 4 gruszki
- 5–6 śliwek kalifornijskich
- 5 pieczarek portobello
- 1 por
- miód lub olej kokosowy
- sól kamienna
- pieprz, garam masala
Przygotowanie:
Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, garam masala i zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. W międzyczasie przygotowujemy dodatek do mięsa. Gruszki, pieczarki, por i śliwki kalifornijskie kroimy w cząstki i wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu). Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem 10–15 minut.
Po kilku godzinach macerowania kaczkę smarujemy na skórce miodem lub olejem kokosowym i pieczemy w temperaturze 200°C ok. 2 godzin do miękkości.
Kaczka
Wartość energetyczna 442,51 kcal
W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu 73,63%
Procentowy udział energii z węglowodanów 8,62%
Procentowy udział energii z białka 17,76%
Procentowy udział energii z sacharozy 12,63%
Tłuszcz ogółem 36,20 g
Cholesterol ogółem 95,76 mg
W tym kwasy tłuszczowe nasycone ...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!