Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami.
Miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną gdzie pysze jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.
Można znaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne na co dzień jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach kojarzących się ciepło z kuchnia babci.
Czym różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. To oczywiście nie wszystkie z naszych propozycji, zapraszamy serdecznie na festiwal. To miejsce gdzie każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!
POLECAMY
Centrum Spotkania Kultur
ul. Plac Teatralny 1
piątek godz. 15:00-22:00
sobota godz. 12:00-22:00
niedziela godz. 12:00-18:00
Zapraszamy na stronę naszego wydarzenia: https://www.facebook.com/events/487795432642420
Wstęp bezpłatny
Zapraszamy!