Eat postivie to trend, który króluje obecnie w na stołach modnych restauracji i Instagramach influencerów kulinarnychna całym świecie. Jedzenie ma być przyjemnością, czynnością wartą celebrowania.
Kuchnia włoska jest kwintesencją hasła Eat postive. Prostota, dobrej jakości składniki, szybkie przygotowanie i wreszcie jedzenie – bez pośpiechu, w gronie najbliższych. Jak dowodzą badania, dieta śródziemnomorska wpływa pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, lecz także samopoczucie, czyniąc nas szczęśliwszymi. I jest w tym spora zasługa makaronu! Zawarte w nim węglowodany złożone podnoszą poziom serotoniny w mózgu – odpowiadającej za nasz nastrój i działającej podobnie jak leki przeciwdepresyjne.
POLECAMY
Lekki początek roku
Nierzadko spotkać się można z opinią, że makaron jest tuczący. Jest to mit, makaron jest sycący i zapewnia zastrzyk energii, uwalnianej stopniowo przez dłuższy czas. Stosując dietę zawierającą makaron łatwiej dbać o sylwetkę, ponieważ nie dopuszczamy do drastycznego spadku poziomu cukru, który jest odpowiedzialny z „napady” głodu. Makaron Barilla jest produkowany z twardej pszenicy durum (semoliny), która stanowi dla organizmu cenne źródło węglowodanów złożonych, z których organizm czerpie energię. Dieta śródziemnomorska to doskonały sposób ma powrót do formy po świątecznym łakomstwie. Dania makaronowe są lekkostrawne i świetnie nadają się, jako posiłek po treningu.
Sekret tkwi w prostocie
Kuchnię włoską kocham najbardziej za to, że daje tak wiele możliwości. Z makaronu skomponować można szybkie i pyszne danie na co dzień oraz wyrafinowaną potrawę na specjalne okazje – mówi Paweł Gałecki, polski reprezentant tegorocznej edycji konkursu Barilla Pasta World Championship. Nie każdy wie, że w kuchni włoskiej występuje aż kilkaset kształtów makaronów, każdy z nich pasuje do innego rodzaju sosów. Marka Barilla od lat uczy zasad doboru, które pomogą w tworzeniu prawdziwie włoskich dań:
- Im makaron cieńszy, tym sos powinien być lżejszy
- Im makaron większy i grubszy, tym lepiej nadaje się do zapiekania
- Im więcej w makaronie „próżni”, tym przyjmuje więcej sosu
- Im większa powierzchnia zewnętrzna makaronu, uzyskana dzięki żłobkowaniu, tym łatwiej połączy się z sosem – do gładkiego makaronu sos trudniej przywiera
Na karnawałowe przyjęcie rewelacyjnie sprawdzi się danie, dzięki któremu Paweł Gałecki znalazł się w pierwszej piątce najlepszych kucharzy Pasta World Championship. Taka potrawa podana na pięknie udekorowanym stole sprawi, że będzie to nie tylko posiłek, ale także spotkanie które zachwyci oczy i podniebienia naszych gości.
Makaron na miarę mistrza – przepis Pawła Gałeckiego
Składniki dla 2 osób:
- Barilla Penne Rigate 200g
- pomidory 250g
- cebula 80g
- czosnek 100g
- oliwa z oliwek 200ml
- migdały płatki 80g
- anchois 5 filecików
- cytryna 1 szt.
- natka pietruszki 1 pęczek
- ciabatta 2 szt.
- papryczka chili 1 szt.
- szalotka lub czerwona cebula 6 szt.
- ocet balsamico 350ml
- cukier 110g
- tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
Na patelni o nieprzywierającej powierzchni rozgrzej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
W międzyczasie umyj i pokrój cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię i delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojone anchois oraz pomidory, gotuj przez parę minut.
Przelej oliwę z oliwek do miski. Płatki migdałów upraż na złoto na patelni i dodaj do miski z oliwą. Następnie zetrzyj skórkę z cytryny i posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj razem z migdałami i oliwą.
Ciabattę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Następnie przełóż na blachę i dopiecz w piekarniku do sucha w temperaturze 180 stopni. Zmiel lub zblenduj ciabattę w szerokim pojemniku.
W międzyczasie napełnij spory garnek dużą ilością wody. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj sól (około 7 g na litr wody), wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szalotki przekrój na pół i skarmelizuj z cukrem na patelni. Podlej octem balsamico i zredukuj do miękkości cebulek.
Ugotowany makaron wymieszaj z pomidorami z anchois, wyłóż na talerz. Otocz makaron migdałami z oliwą. Całość posyp startą ciabattą. Tymianku użyj do dekoracji.
Smacznego!