Jak zorganizować wiosenny grill – poradnik od A do Z

Otwarty dostęp

Sezon grillowy tradycyjnie rozpoczyna się długim weekendem majowym, jednak warto przygotować się do niego z odpowiednim wyprzedzeniem. W tym celu trzeba oczywiście zakupić sprzęt oraz poznać zasady bezpiecznego grillowania. Poniżej poradnik, jak zorganizować wiosenny grill.

Jaki grill wybrać?

Trudno mówić o rozpoczęciu sezonu grillowego, jeśli nie dysponujemy odpowiednim sprzętem. Do wyboru mamy wiele różnorodnych produktów, w tym grill:

  • gazowy,
  • węglowy,
  • ogniskowy,
  • elektryczny.

Wszystkie wymienione wyżej dostępne są w sklepie internetowym: https://mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/grille. Największą popularnością niezmiennie cieszy się grill węglowy. Jest łatwy w obsłudze, a jedyne, czego potrzebujemy, by go rozpalić, to węgiel albo brykiet. Grill elektryczny to rozwiązanie dla osób, które chciałyby przygotowywać zdrowe potrawy nie tylko na zewnątrz, ale również w swoim domu. Tymczasem, aby obsłużyć grill gazowy, będziemy potrzebowali butli z gazem. Tego rodzaju sprzęt zwykle jest większy od grilla węglowego, ale należy zadbać o odpowiednie podłączenie paliwa zasilającego. Alternatywnym rozwiązaniem jest grill ogniskowy, który cechuje łatwość montażu oraz obsługi.

POLECAMY

Co jest potrzebne, aby zorganizować wiosenny grill?

Wiosenne, ciepłe popołudnie chętnie spędzamy, grillując. Poza odpowiednim sprzętem będą nam potrzebne także inne akcesoria, w tym przede wszystkim te służące do serwowania potraw. Przydadzą się papierowe talerzyki oraz sztućce i kubki na napoje. Ich główną zaletą jest to, że po imprezie bardzo łatwo je zutylizować i nie obciążają środowiska tak bardzo jak plastikowe wyroby. Przydadzą się również serwetki oraz aluminiowe tacki do serwowania jedzenia. Niezbędnym elementem jest węgiel, brykiet albo butla z gazem, w zależności od tego, jakiego rodzaju grill wybraliśmy. Jeśli mamy do dyspozycji palenisko ogrodowe, potrzebne będzie nam drewno. Palenisko to świetna alternatywa dla tradycyjnego grilla, która dodatkowo stanowi piękną ozdobę. Ogień wydobywający się z wnętrza odstrasza owady wieczorową porą. 

Wiosenne grillowanie - jak dobrać menu?

Przygotowując się do wiosennego grilla, zwróćmy uwagę na dania, jakie będziemy serwować. Warto wybrać tradycyjne, chude mięsa, które samodzielnie zamarynujemy. Unikajmy produktów w gotowych marynatach, gdyż często jest to mięso bardzo niskiej jakości. Alternatywnym rozwiązaniem będą dania wegetariańskie lub wegańskie. Grillowane warzywa, na przykład bakłażan, cukinia czy papryka smakują obłędnie, zwłaszcza jeśli odpowiednio je doprawimy. Pieczone na grillu ziemniaki także uświetnią menu. Ciekawą opcją są też grillowane banany. Do menu dołączmy sałatki ze świeżych warzyw oraz własnoręcznie przygotowane sosy na bazie ketchupu czy jogurtu naturalnego. 

Jak bezpiecznie grillować?

Grillowanie musi być przede wszystkim bezpieczne, dlatego sprzęt trzeba rozstawić w odpowiednim, najlepiej osłoniętym od wiatru miejscu. Grill nie powinien znajdować się blisko drzew, kwiatów czy grządek. Po zakończeniu grillowania trzeba ugasić płomienie oraz wyczyścić sprzęt, gdy palenisko już ostygnie. Pamiętajmy, aby co jakiś czas kontrolować, czy dania są już gotowe - spalone są bardzo niezdrowe, gdyż nie tylko obciążają układ trawienny, ale też mogą zawierać rakotwórcze substancje. Dobrą praktyką jest więc częste zaglądanie do paleniska - warto wyznaczyć jedną osobę, która będzie za to odpowiedzialna.

Przypisy

    Redakcja

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI