- Najważniejsze – rodzice też muszą jeść warzywa. Nie można wymagać od dzieci, żeby zdrowo się odżywiały, jeśli rodzice tego nie robią.
- Prowadź otwartą kuchnię i zapraszaj dziecko jak najczęściej do wspólnego gotowania. Pokaż mu wyższość samodzielnie przygotowanego dania nad szybkim jedzeniem z fast foodów. Każde dziecko chętnie zje samodzielnie przygotowane danie..
- Pozwól dziecku wybrać składniki zupy, sałatki czy surówki. Idźcie razem do warzywniaka i niech dziecko samodzielnie wybierze warzywa.
- Pozwól dziecku na poznanie produktu spożywczego wszystkimi zmysłami. Niech obejrzy, dotknie, powącha i skosztuje. Pokaż mu co z danego produktu można przygotować. Porozmawiaj z dzieckiem i opowiedz np. o brokule - gdzie rośnie, jak dojrzewał, jak powstaje chleb z małego ziarnka do całego bochenka itp.
- Pamiętaj jak wiele zastosowań mają warzywa: to nie tylko sałatka, ale także ciasto marchewkowe czy piernik z cukinii.
- Uważnie dobieraj kolory – nie mieszaj dziecku ziemniaków z buraczkami czy brokułami. Dzieci są bardzo podejrzliwe jeśli chodzi o nieznane „kolory” w ich posiłku. Nie oszukuj dziecka. Nie mów, że „to” żółte czy zielone w sosie z mięsa to też mięso. Po zjedzonym obiedzie opowiedz dokładnie co było w sosie.
- Zainwestuj w sokowirówkę. Razem z dzieckiem przygotuj soki, pozwól mu wybrać owoce i warzywa z których przygotujecie świeże soki. Zasugeruj mu spróbowanie np. soku marchewkowego z dodatkiem selera czy buraka.
- Komponując posiłki pamiętaj, że dzieci lubią proste dania z naturalnych produktów. Wprowadzając nowy produkt należy to zrobić stopniowo. Na początek skup się na warzywach lubianych przez dziecko i serwuj je w różnych kombinacjach.
- Zadbaj o estetykę i sposób podania posiłku. Podawaj warzywa do każdego posiłku bez względu na to, czy dziecko je, czy nie je. Niech to będzie normalny, integralny element każdej potrawy.
- Stwórz mini ogródek w domu, choćby na parapecie. Posadź z dziećmi kiełki i zioła, rzeżuchę, marchewkę czy rzodkiewki. Dzieci uwielbiają uprawiać warzywa, dbać o nie i obserwować jak rosną.
- Dzieci lubią zupy o homogenicznej konsystencji. Warto więc przygotowywać dzieciom zupy kremy np. krem z dyni, krem z zielonego groszku, krem z marchewki. Do dań możesz dodawać utarte lub zmiksowane warzywa strączkowe: soczewicę, ciecierzycę, groszek. Do ziemniaczanego puree możesz dodać np. kalafiora.
- Znajdź czas i przygotuj z dziećmi postaci z warzyw np. buzia z plasterka pomidora, oczy z plasterków rzodkiewek, oliwek, usta z papryki i włosy ze kiełków. Przygotujcie fantazyjne kanapki dla całej rodziny, dzieci na pewno chętnie je zjedzą.
- Obierz, pokrój owoce i warzywa dla dziecka i podstawiaj mu jak najczęściej jako przekąskę.
- Eksperymentuj w kuchni, próbuj nowe smaki i połączenia, włącz w to dzieci.
- Z jedzeniem warzyw jest jak z wychowaniem dzieci – trzeba wytrwałości, konsekwencji i cierpliwości.
- Zacznij od dań najbardziej lubianych i akceptowanych przez dzieci. Do pizzy dodaj warzywa ( nie tylko w postaci sosu pomidorowego). Może to być świeży pomidor, rukola, kukurydza czy cukinia. Podawaj warzywa z ulubionym serem lub polany sosem serowym. Warzywa można sprytnie ukryć, np. w postaci farszu, który sprawdzi się w potrawach, za którymi dzieci przepadają: w pierogach, naleśnikach, pastach do chleba