Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

23 stycznia 2015

Jak wybrać dobrą kiełbasę?

113

To właśnie kiełbasa jest jednym z najbardziej popularnych wyrobów wędliniarskich, który gości na polskich stołach od lat. Co więcej, polscy producenci stali się ekspertami w jej wytwarzaniu, tym samym nasza rodzima, swojska kiełbasa zaczęła podbijać także rynki zagraniczne – eksportujemy ją nawet do Chin czy USA.

Co znajduje się w kiełbasie?

Najlepiej jeśli jest to wyłącznie mięso i przyprawy, ale takie wyroby niestety coraz trudniej znaleźć na polskim rynku. Dzisiaj w sklepach można dostać głównie produkty, które tradycyjną kiełbasę przypominają tylko z wyglądu i sztucznego zapachu, a konsumentów myli przede wszystkim ich nazwa – ta zazwyczaj wskazuje na „swojskość” wyrobu.

Każdy solidny producent z 10 kilogramów mięsa wytworzy 8 kilogramów tego rodzaju wędliny. W efekcie końcowym będzie jej mniej, ponieważ mięso w procesie obróbki utraci około 2 kilogramów wody. Niestety, dzisiejsza rzeczywistość jest taka, iż z 10 kilogramów mięsa powstaje nawet 20 kilogramów kiełbasy – ta nafaszerowana jest nie tylko wodą, ale i różnego rodzaju chemikaliami (//twojrynek.pl/PL/276/1120/Jak_kupic_naprawde_dobre_wedliny/).

Na etykietach paczkowanych kiełbas znajdziemy najczęściej dziwnie brzmiące nazwy – to różnego rodzaju przeciwutleniacze, barwniki, fosforany oraz karageny, wszystkich powinniśmy bezwzględnie unikać. Natomiast MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie jest już niestety normą.

Jaka kiełbasa jest dobra?

Nie ma się co oszukiwać, po pierwsze żadna dobra kiełbasa nie kosztuje 5 zł za kilogram. Jest to zwyczajnie niemożliwe, ponieważ samo mięso, z której powinna być wytworzona, jest w podobnej cenie, bez procesu wytwórczego. Oczywiście sklepy przyzakładowe często charakteryzują się niższymi cenami i fakt, mogą sobie na to pozwolić, ale ceny takie powinny nas na pewno zastanowić w sklepach dystrybutorskich.

Dobra kiełbasa będzie wyprodukowana z mięsa rozdrobnionego z dodatkiem przypraw, które zostaje zapeklowane wraz z tłuszczem i zamknięte w osłonce naturalnej. Kiełbasy tradycyjne poddawane są wędzeniu, parzeniu bądź pieczeniu, ale proces tej obróbki jest stosowany niezmiennie od lat, według sprawdzonych metod. Takie właśnie sposoby wykorzystywane są na przykład w zakładzie produkcyjnym Kiszeczka, którego nabywcy mogą cieszyć się wiejskimi kiełbasami, produkowanymi w ten sam sposób od blisko 77 lat.

Jak więc ustrzec się chemikaliów przy rodzinnym stole? Przede wszystkim należy czytać etykiety i postawić na renomowanych producentów, którzy na rynku polskim działają nieprzerwanie od co najmniej kilkudziesięciu lat – tylko wtedy mamy pewność, że swojska kiełbasa, którą spożywamy, jest wytworzona w sposób tradycyjny, bez niechcianych dodatków.

Przypisy