Jak już wiadomo cukier nie krzepi. W związku z tym co w zamian? Najlepiej NIC. Niestety rzeczywistość nie jest tak prosta i większość z nas poszukuje odrobiny słodkości. Stąd pomysł na ten artykuł, który pokaże zdrowsze zamienniki białego cukru.
Podział substancji słodzących Według Instytutu Żywności i Żywienia:
1. Intensywnie słodzące:
a) acesulfam K
b) aspartam
c) cyklaminian
d) sacharyna
e) taumatyna
f) neohesperydyna DC
2. Poliole (1 gram dostarcza mniej kalorii niż cukier przy tej samej objętości):
a) sorbitol
b) mannitol
c) izomalt
d) maltitol
e) laktikol
f) ksylitom
3. Substancje o naturalnych właściwościach słodzących:
a) miód
b) cukier
c) syrop klonowy
Chciałabym skupić się na kilku substancjach, które warto postawić na półce zamiast zwykłego, białego cukru.
Miód.
Uznawany jest jako pierwszy na świecie środek słodzący. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, odkażające, zwalcza wirusy, łagodzi kaszel, chroni nas przed przeziębieniem, obniża poziom cholesterolu oraz chroni nasze serce. Kaloryczność 1 łyżeczki to ok. 40 kcal. Dzięki obecności pewnych enzymów i minerałów, nie zaburza mineralnej równowagi organizmu w takim stopniu jak cukier. Większość źródeł podaje, że traci on swoje lecznicze właściwości w temp. powyżej 40-45˚C. Szczególnie polecany jest rozpuszczony w letniej wodzie np. z dodatkiem soku z cytryny tuż po przebudzeniu. Idealnie smakuje z białym serem, jako dodatek do koktajli czy musli oraz do placuszków lub omletów z owocami. Według mnie idealny „na zimno” dla osób ceniących sobie zdrowy tryb życia, których celem nie jest utrata zbędnych kilogramów.
Syrop klonowy.
Jest to naturalny środek słodzący pozyskiwany z pnia klonu po odparowaniu wody. Nie zawiera on konserwantów, a kaloryczność 1 łyżeczki to ok. 13 kcal, w związku z tym jest mniej kaloryczny niż miód. Zawiera witaminy (głównie z grupy B, kwas foliowy, niacynę, biotynę) oraz sole mineralne (magnez, potas, wapń i fosfor). Podobnie jest miód wykazuje właściwości bakteriobójcze. Spożywany głównie do polewania placków, maleśników, omletów, gofrów czy owoców.
Ksylitol czyli cukier brzozowy.
Uzyskiwany głównie z drzewa brzozy. Produkt o niskim indeksie glikemicznym polecany dla diabetyków, osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością ale również chorych na grzybicę oraz osteoporozę. W organizmie człowieka daje odczyn zasadowy, co jest bardzo istotne
w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwpróchnicze, zwiększa przyswajanie wapnia, pomaga w walce z problemami jelitowymi, wypróżnianiem oraz grzybicą czy drożdżycą. Świetnie zastępuje biały cukier. Jego kaloryczność to ok. 17 kcal. w jednej łyżeczce.
Stewia.
Jest rośliną o bardzo słodkich liściach. Nazywana naturalnym słodzikiem. Szczególnie polecana ta w najmniej przetworzonej formie czyli liściach, które nie zawierają kalorii. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Jest polecana dla diabetyków. Uważa się, że ma właściwości bakterio- i grzybobójcze. Nie wpływa negatywnie na nasze zęby. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka. Idealne rozwiązanie dla zdrowia i figury.
Nierafinowany cukier.
Jest to sproszkowany, nierafinowany sok trzcinowy, dzięki czemu zachowuje swoje cenne właściwości. Zawiera cenne minerały takie jak: żelazo, wapń oraz magnez. Niestety bardzo często mylony jest z brązowym cukrem, który stanowi jedynie cukier biały z dodatkiem melasy bądź karmelu. Kaloryczność zbliżona do zwykłego cukru. Polecany dla zdrowia.
Suszone owoce.
Ich wybór jest naprawdę ogromy. Możemy wybrać morele, śliwki, figi, daktyle czy rodzynki. Nie charakteryzują się małą ilością kalorii, ale zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych oraz błonnik. Ja w szczególności polecam ja dla dzieci jaka idealną alternatywę dla słodyczy oraz dodatek do musli czy koktajli.
Jak widać wybór jest naprawdę duży, a korzyści rezygnacji z białego cukry nieocenione zarówno ze zdrowotnego jak i estetycznego punktu widzenia!
Joanna Stępień
dietetyk / psychodietetyk
Powrót
