Ryzyko interakcji chemioterapii doustnej z żywnością
W przeciwieństwie do leków chemioterapeutycznych podawanych dożylnie, chemioterapeutyki doustne podlegają procesowi pierwszego przejścia. Efekt pierwszego przejścia oznacza metabolizm leków, które zostały podane drogą doustną i zanim dostaną się do krążenia ogólnoustrojowego z miejsca podania, przechodzą przez wątrobę do układu żylnego wrotnego. W efekcie zmniejszeniu ulega ilości substancji leczniczej po jej wchłonięciu z przewodu pokarmowego, a przed dotarciem do krążenia ogólnego. Leki ulegające efektowi pierwszego przejścia po wchłonięciu w jelicie grubym trafiają żyłą wrotną do wątroby i tam znaczny odsetek dawki ulega metabolizmowi, w konsekwencji tylko niewielka ilość substancji leczniczej dociera do krążenia ogólnego.
Efekt pierwszego przejścia – leki podawane w chemioterapii doustnej
Chemioterapia doustna obejmuje takie środki, jak: chlorambucyl, merkaptopuryna i metotreksat – leki, które są intensywnie stosowane w leczeniu nowotworów. Obecnie obserwujemy szybki napływ nowych doustnych ch...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!