Interakcje żywności z chemioterapeutykami (cz. 1)

Interakcje

Żywienie pacjenta podczas choroby nowotworowej stanowi istotny aspekt współczesnej terapii z uwagi na występowanie licznych interakcji pomiędzy składnikami diety a podawanymi lekami oraz ze względu na wysokie ryzyko występowania zaburzeń ze strony układu pokarmowego, w tym zaburzeń wchłaniania, nietolerancji pokarmowych i braku łaknienia.

Leki chemioterapeutyczne podawane dożylnie mogą zmieniać motorykę jelit. Oddziałują pośrednio na receptory zlokalizowane w śluzówce przewodu pokarmowego i wpływają na pracę nerwowego układu autonomicznego, modulując pracę narządów trawiennych i perystaltykę jelit. Przykładem może być stosowany w terapii raka piersi paklitaksel, cytostatyk dożylny, który powoduje występowanie ostrych objawów niepożądanych w postaci nudności i wymiotów, utraty apetytu oraz odczynów ze strony śluzówek przewodu pokarmowego. Nie bez znaczenia dla procesów trawiennych pozostają leki podawane jako terapia wspomagająca podczas chemioterapii dożylnej. Najczęściej są nimi preparaty sterydowe zaburzające gospodarkę wodno-elektrolitową i znacznie modyfikujące apetyt.

POLECAMY

Ryzyko zaburzeń ze strony układu pokarmowego w leczeniu choroby nowotworowej

Znacznie większe ryzyko zaburzeń ze strony układu pokarmowego oraz możliwości występowania wzajemnych interakcji stwarza chemioterapia doustna. Spożywane pokarmy mogą potencjalnie zaburzyć proces wchłaniania substancji aktywnej w jelicie lub doprowadzić do jej neutralizacji w przewodzie pokarmowym, a nawet przyczynić się do powstania toksycznych półproduktów rozpadu chemioterapeutyków. W przypadku tej klasy leków dodatkowo uwzględnia się skład podawanych preparatów, czyli obecność...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI