Przekąska w ciągu dnia, zwłaszcza zdrowa, pełna cennych wartości odżywczych to pożywienie wprost idealne. Dla podróżników, kosmonautów, zapracowanych. A najlepiej by było, gdyby się składała z warzyw, siemienia lnianego, owoców, dobrze dobranych przypraw. I takie przegryzki, pod nazwą wrapów, wytwarza ręcznie firma Papagrin, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Wrapy, tortille, czy pity, a tak naprawdę to pro zdrowotne porcje, w których obecność chociażby siemienia lnianego w „Tortilli warzywnej złotej, bezglutenowej BIO” skłania do sięgania po małe co nieco. Siemię lniane zawiera cenne kwasy omega 3, witaminę E, cynk, lignany (zwane hormonami roślinnym) i w towarzystwie owocowo – warzywnym syci i wzmacnia. Szczególnie ważna jest odpowiednia temperatura wytwarzania i w Papagrin nie przekracza 42 st. C. Dlaczego? Wyjaśnia Pani Prezes prozdrowotnej spółki Iwona Olszewska:
„Metodę suszenia do 42 st. stosujemy, gdyż dzięki temu są zachowane wszystkie wartości odżywcze. Wykorzystanie w 100 % ekologicznych składników i ręczna technika tworzą produkty smaczne i cenne dla zdrowia. Wykluczamy chemię spożywczą, konserwanty i „polepszacze”, bowiem najlepszymi czynnikami polepszającymi każdej super przekąski są starannie dobrane wyjątkowe składniki. Tak jest też i w odniesieniu do „Tortilli czerwonej”, gdzie jest nieoceniony burak, czosnek oraz przyprawy o ogromnej mocy: imbir, kminek, kolendra i pieprz”.
POLECAMY
W tej 100% skarbnicy, jak najbardziej wellness, jest wiele wspaniałych przysmaków, a wśród nich także BIO granola z kakao. To coś więcej niż mieszanka bakalii z płatkami. Granola stała się idealną konkurentką płatków kukurydzianych z mlekiem czy jogurtem. Tu punktem wyjściowym jest się wciąż modna kasza gryczana, a do tego jabłko, słonecznik, siemię lniane, rodzynki, koncentrat soku jabłkowego, suszone daktyle i tytułowe kakao (3%). Wszystkie mają certyfikat ekologiczny. W tym samych rzędzie dla urozmaicenia jest jeszcze bezglutenowa granola z goi i granola figa z kokosem. Ale trudno też oprzeć się chęci spróbowania chlebków lnianych suszonych, także w wersji bezglutenowej. Wszystko zachęca do dobierania i powolnego smakowania posiłku.
„Podstawową ideą „Papagrin” jest wytwarzanie pozwalające zachowanie wszystkich walorów odżywczych – mówi Pani Prezes Iwona Olszewska - to krok do slow life. Pamiętam co powiedział twórca idei slow foodu Carlo Petrini: slow food łączy przyjemność jedzenia z odpowiedzialnością, zrównoważonym rozwojem i harmonią, z naturą. Wybieram slow food, bo jeżeli chcesz zmienić świat, najpierw musisz zmienić swoje menu.
Naszymi działaniami chcemy wspierać ideę innowacyjnych, zdrowych, a przy tym smacznych produktów. Nasze wyroby powstają przy zachowaniu najwyższej staranności, a surowce użyte do ich wytworzenia są dokładnie wyselekcjonowane. Ręczna produkcja daje zatrudnienie wielu osobom i nadaje naszym artykułom niepowtarzalny charakter”.
Zanosi się na zwycięstwo godnych polecenia przekąsek – zwłaszcza ekologicznych - nad śmieciowymi i na wyparcie tych złych - najpierw ze szkolnych sklepików, a inicjatywy firmy Papagrin wróżą temu jak najlepiej. Rynek zdrowych przegryzek rośnie jak na drożdżach.