Innowacyjny Papagrin – 100% wellness, czyli rośnie rynek zdrowych przekąsek

Newsy

                                                                         Motto:

                                                                           tortilla,  zachowująca  świeżość przez długi czas,

                                                                           służyła jako przekąska – często jedyna – Indianom,

                                                                           którzy udawali się w dalekie podróże.

                                                                           Susana Osorio – Mrożek ( pisarka )

Przekąska w ciągu dnia, zwłaszcza zdrowa, pełna cennych wartości odżywczych to  pożywienie wprost idealne. Dla podróżników, kosmonautów, zapracowanych.  A najlepiej by było, gdyby  się składała  z warzyw, siemienia lnianego,  owoców, dobrze dobranych przypraw. I takie  przegryzki,  pod nazwą wrapów, wytwarza ręcznie firma Papagrin, należąca do Stowarzyszenia  „Polska Ekologia”.  Wrapy, tortille, czy pity, a tak naprawdę to pro zdrowotne porcje, w których obecność chociażby siemienia lnianego w „Tortilli warzywnej złotej, bezglutenowej BIO” skłania do sięgania po małe co nieco.  Siemię lniane zawiera cenne kwasy omega 3, witaminę E, cynk, lignany (zwane hormonami roślinnym)  i w towarzystwie owocowo – warzywnym syci i wzmacnia. Szczególnie ważna jest odpowiednia temperatura  wytwarzania  i  w Papagrin nie przekracza 42 st. C. Dlaczego? Wyjaśnia Pani Prezes prozdrowotnej spółki   Iwona Olszewska:

 „Metodę suszenia do  42 st. stosujemy,  gdyż dzięki temu  są zachowane wszystkie wartości odżywcze.  Wykorzystanie w 100 % ekologicznych składników i ręczna technika  tworzą  produkty smaczne i cenne dla zdrowia. Wykluczamy chemię  spożywczą, konserwanty i „polepszacze”,  bowiem najlepszymi czynnikami polepszającymi każdej super  przekąski są starannie dobrane wyjątkowe składniki. Tak  jest też i w odniesieniu do „Tortilli czerwonej”, gdzie jest nieoceniony  burak, czosnek oraz  przyprawy o ogromnej mocy: imbir, kminek, kolendra i pieprz”.

POLECAMY

W tej 100% skarbnicy,  jak najbardziej wellness,  jest wiele wspaniałych przysmaków, a wśród nich także BIO granola z kakao. To coś więcej niż   mieszanka bakalii z płatkami. Granola   stała się idealną konkurentką płatków kukurydzianych z  mlekiem czy jogurtem.  Tu punktem wyjściowym jest się wciąż modna kasza gryczana, a do tego jabłko, słonecznik, siemię lniane, rodzynki, koncentrat soku jabłkowego, suszone daktyle i tytułowe kakao (3%). Wszystkie mają  certyfikat  ekologiczny. W  tym samych rzędzie dla urozmaicenia  jest jeszcze bezglutenowa granola z goi i granola figa z kokosem.  Ale trudno też oprzeć się chęci spróbowania chlebków lnianych  suszonych, także w wersji bezglutenowej.  Wszystko zachęca do dobierania i powolnego smakowania posiłku.

 „Podstawową ideą „Papagrin” jest wytwarzanie pozwalające zachowanie wszystkich walorów odżywczych – mówi Pani Prezes  Iwona Olszewska  -  to krok do slow life. Pamiętam co powiedział twórca idei slow foodu Carlo Petrini: slow food łączy przyjemność jedzenia z odpowiedzialnością, zrównoważonym rozwojem i harmonią, z naturą. Wybieram slow food, bo jeżeli chcesz zmienić świat, najpierw musisz zmienić swoje menu.

Naszymi działaniami chcemy wspierać ideę innowacyjnych, zdrowych, a przy tym smacznych produktów. Nasze wyroby powstają przy zachowaniu  najwyższej staranności, a surowce użyte do ich wytworzenia są  dokładnie wyselekcjonowane. Ręczna produkcja daje zatrudnienie wielu osobom i nadaje naszym artykułom  niepowtarzalny charakter”.

Zanosi się na zwycięstwo godnych polecenia przekąsek – zwłaszcza ekologicznych -  nad śmieciowymi i  na wyparcie tych złych - najpierw ze szkolnych sklepików, a inicjatywy  firmy Papagrin  wróżą temu jak najlepiej. Rynek zdrowych przegryzek rośnie jak na drożdżach.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI