Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Food Forum Extra

18 lipca 2019

DODATEK NR (Grudzień 2016)

Indyk

Składniki:

  • 2,5 kg indyka
  • 100 g pestek z dyni
  • 3–4 marchewki
  • 3–4 pietruszki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • pęczek lubczyku
  • 150 g sezamu
  • 30 dkg siemienia lnianego
  • ostra papryka
  • miód lub olej kokosowy
  • sól kamienna
  • pieprz

Przygotowanie: 

Nacieramy indyka ostrą papryką, solą i miodem. Czosnek, obraną marchewkę i pietruszkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do chrupkości. Siemię lniane z sezamem i pestkami dyni mielimy w młynku. Upieczoną marchew, czosnek i pietruszkę siekamy na zbitą masę w malakserze i dodajemy zmielone wcześniej nasiona. Siekamy lubczyk i dodajemy do farszu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadziewamy indyka farszem i zaszywamy nicią kuchenną. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. godziny do miękkości.
 

Indyk (na 8 porcji)

Wartość energetyczna    611,38 kcal

W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu                    61,88%
Procentowy udział energii z węglowodanów          7,24%
Procentowy udział energii z białka                       30,88%
Procentowy udział energii z sacharozy               ...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy