Składniki:
- 2,5 kg indyka
- 100 g pestek z dyni
- 3–4 marchewki
- 3–4 pietruszki
- 1–2 ząbki czosnku
- pęczek lubczyku
- 150 g sezamu
- 30 dkg siemienia lnianego
- ostra papryka
- miód lub olej kokosowy
- sól kamienna
- pieprz
Przygotowanie:
Nacieramy indyka ostrą papryką, solą i miodem. Czosnek, obraną marchewkę i pietruszkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do chrupkości. Siemię lniane z sezamem i pestkami dyni mielimy w młynku. Upieczoną marchew, czosnek i pietruszkę siekamy na zbitą masę w malakserze i dodajemy zmielone wcześniej nasiona. Siekamy lubczyk i dodajemy do farszu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadziewamy indyka farszem i zaszywamy nicią kuchenną. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. godziny do miękkości.
Indyk (na 8 porcji)
Wartość energetyczna 611,38 kcal
W tym:
Procentowy udział energii z tłuszczu 61,88%
Procentowy udział energii z węglowodanów 7,24%
Procentowy udział energii z białka 30,88%
Procentowy udział energii z sacharozy ...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!