Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

1 marca 2016

Holistyczne podejście do zdrowia człowieka

198

Kto dziś z nas nie jest zabiegany, zestresowany, cierpiący na chroniczny brak czasu na wszystko co wykracza poza zakres obowiązków domowych czy zawodowych. Często zdarza się, że nawet na te podstawowe czynności zaczyna brakować nam czasu, więc ułatwiamy sobie życie korzystając z wszelkich dobrodziejstw wynikających z możliwości jakie daje nam Internet. Nie to jednak stanowi największe zagrożenie, jeśli jest taka możliwość warto ułatwiać sobie życie. Stronimy od lekarzy i badań, wyznajemy zasadę poboli i przestanie. Karmimy się lekami niwelującymi objawy, a nie leczymy przyczyny. Zakupy najczęściej robimy na szybko w markecie bez konkretnego planu lub zamawiamy posiłki w barach szybkiej obsługi. W domu półki uginają się od chemicznej żywności, całej masy kosmetyków czy detergentów do utrzymania bezwzględnej czystości. Spacer uprawiamy tylko wtedy gdy trzeba przejść z domu do auta i z powrotem. Wieczór najlepiej spędzamy przed telewizorem, komputerem czy smartfonem, uwikłani w sieć wifi, która otacza nas wszędzie. Jak nie nasza własna to sąsiada. W tym wszystkim zapominamy o sobie, o swoim zdrowiu tym fizycznym jak i psychicznym. Czujemy się coraz gorzej, coraz mnie jesteśmy zadowoleni ze swojego wyglądu jesteśmy coraz bardziej zestresowani pędem życia i wymaganiami jakie są nam stawiane. Chcemy żyć zdrowo, jednak w naszym mniemaniu to jest bardzo trudne i skomplikowane. Dodatkowo w całym galimatiasie internetowych i medialnych porad, ciężko odnaleźć słuszną drogę do zdrowszego życia i tą prawdziwą prawdę. Czasami nawet podjęcie próby poukładania wszystkiego od samego początku nie udaję się już na starcie, gdyż tak wiele czynników trzeba spełnić by to osiągnąć: znaleźć czas na aktywność, poszukać ekologicznej żywności, ugotować zdrowy posiłek i znaleźć czas na relaks. Często podkreślamy, że nie stać nas na zdrowy styl życia, że żywność ekologiczna jest droga, ale przecież nie wszystko co można kupić w sklepie ekologicznym jest zdrowe i nie wszystko co można kupić w markecie jest niezdrowe. W ostatecznym rozrachunku, kiedy przyjdzie nam się zmierzyć z finansowym obciążeniem jakim jest choroba, leki i wycieczki od lekarza do lekarza, profilaktyka i zdrowy styl życia, pomimo że wydają się początkowo drogie w efekcie ostatecznym są tańszą alternatywą. Często również nasz błąd polega na tym, że zmian chcemy dokonać od razu, we wszystkich sferach naszego życia jednocześnie. A przecież to nie o to chodzi, bo czasem wystarczy wyeliminowanie jednego czynnika negatywnego, a na to miejsce wprowadzenie jednego pozytywnego. I tak krok po kroku adoptowanie się do nowej zdrowszej rzeczywistości, może okazać się bardziej efektywne. Oczywiście każdy z nas działa inaczej, osobom zadaniowo nastawionym do życia, wyznaczenie jasnych celów pozwoli dokonać wszystkich zmian równocześnie, a silnie wytrenowana samodyscyplina pozwoli na ich trwałe wdrożenie. Z praktyki jednak wynika, że bardziej sprawdza się metoda małych kroków. W mojej ocenie najważniejsza jest świadomość, tego co może nam szkodzić. Poznanie wroga, bo kiedy on jest znany wiemy z czym się zmierzamy. Znasz to uczucie kiedy nie wiesz co ci szkodzi, na co chorujesz, dlaczego boli, a każda kolejny specjalista podkreśla, że taki urok, albo tak to już jest w tym wieku lub odsyła do psychologa? Posiadając odpowiednią wiedzę o żywności, nietolerancjach, połączeniach jelito-mózg, diagnostyce laboratoryjnej jesteś w stanie lepiej wsłuchać się w sygnały jakie daje ciało i precyzyjniej określić, które produkty żywieniowe, choć wydają się być zdrowe nie są pożądane w twojej diecie. Powszechnie występujące nietolerancje pokarmowe, powodują wiele negatywnych oddziaływań na samopoczucie tj. wzdęcia, przelewanie w brzuchu, problemy z wypróżnianiem. Są to proste świadectwa, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Konsekwencją niewyeliminowania przyczyny złego samopoczucia, będzie ciche rozwijanie się poważniejszych chorób typu choroby autoimmunologiczne czy nowotwory. Taki sam wpływ będą miały alergie zarówno pokarmowe jak i te wziewne, które bez konkretnych działań pociągną łańcuszek chorobowych zdarzeń. Całkowicie zapominamy o tym, że człowiek działa jak maszyna, gdzie każdy „trybik” jest  zależny od drugiego i nawet najmniejsze zaburzenia mają wpływ na działanie całości. Zapominamy o tym, jak ważne jest żywienie i jaką funkcję pełni ono w naszej egzystencji. Całkowicie zaniedbujemy sferę psychiczną licząc na to, że jakoś to będzie. Natura genialnie zaplanowała działanie ludzkiego organizmu, to jednak nie gwarantuje wymiany zużytych podzespołów czy części na nowe. Dlatego należy dbać o swoje ciało i umysł na każdym etapie życia. Na szczęście świadomość w społeczeństwie wzrasta. Jest coraz więcej specjalistów, którzy dzielą się swoją wiedzą i uświadamiają, jak ważne jest to co jemy i jak wiele czynników ma wpływ na stan naszego zdrowia. Co raz częściej słyszy się głosy jak ważne są jelita i jak wielkie znaczenie ma ich poprawne działanie na funkcje naszego całego organizmu. Co raz częściej można przeczytać jak stany depresyjne są powiązane z zaburzeniami układu pokarmowego, a chroniczny stres przyczynia się do dysbiozy jelitowej, zaburzeń gospodarki hormonalnej i przewlekłych stanów zapalnych, które promują poważne choroby, na które medycyna do tej pory nie ma lekarstwa. Po wielu latach niełączenia zależności między dietą a zdrowiem nigdy wcześniej nie było takiej ilości chorób autoimmunologicznych i otyłości jak mamy dzisiaj. Obecnie wydaje się, że nie potrzeba wirusów i bakterii by zniszczyć ludzkość, wystarczy że organizm włączy własny system immunologiczny przeciwko samemu sobie i dokona autozagłady. A jednak z praktyki dietetyków okazuje się, że choćby Hashimoto, które stało się tak popularne wśród kobiet jak batonik wśród dzieci może wejść w remisję pod wpływem zmiany diety i stylu życia w ogóle. Co ciekawe po wielu latach niełask cholesterol, główny składnik naszego mózgu i błon komórkowych wraca do diety i już nie jest obarczany główną przyczyną zawałów serca. Wiemy, że jest on niezbędnym składnikiem do poprawnego funkcjonowanie wielu układów ludzkiego organizmu, a większe zagrożenie stanowi homocysteina i zablokowana metylacja. Niestety również postęp technologiczny w produkcji żywności nie sprzyja naszemu zdrowiu. Pojawiły się tysiące nowych, nieznanych substancji chemicznych, których ludzki organizm nie zna i nie wie jak sobie z nimi radzić. Wiele produktów po prostu udaje produkty. Cierpimy na chroniczne braki witamin i składników mineralnych, ukryte niedożywienie i zatrucie organizmu. Coraz częściej sięgamy po suplementy, które mają być cudowną pigułką przywracającą zdrowie, a problem jest przecież bardziej złożony, bo człowiek to skomplikowana istota, gdzie tylko holistyczne podejście jest w stanie przywrócić równowagę i zdrowie. Chętniej wydajemy pieniądze na nowe rzeczy, sprzęty, suplementy, leki, a nawet coroczny przegląd samochodu niż coroczną diagnostykę laboratoryjną własnego organizmu. Niestety nawet jak zainwestujemy w diagnostykę, to niestety mało jest specjalistów, którzy to docenią i właściwie zinterpretują. Często słyszymy „a po co to Pani!”. Czasami warto pokusić się o wykonanie badań genetycznych mających na celu wskazanie naszych predyspozycji do chorób z poziomu genów. Powszechnie występujące zaburzenia metylacji dają obraz złożoności problemu, co przekłada się na liczne problemy autoimmunologiczne, wady wrodzone potomstwa bądź trudności w jego poczęciu. Tu też wiadomym jest, że sposób odżywiania i styl życia będą miały kluczowe znaczenie. Na fali popularności szeroko pojętej aktywności fizycznej często zbieramy żniwa w postaci kontuzji, urazów i problemów natury hormonalnej. W większości przypadków dzieje się to przez nieodpowiednie dopasowanie ćwiczeń do aktualnego stanu zdrowia. Zbyt intensywna gimnastyka ciała jest ogromnym stresem dla organizmu i bardziej nam zaszkodzi niż  wprowadzi w lepszy świat ludzi zdrowych i aktywnych. Brak czasu na regenerację i nieodpowiednio skomponowany jadłospis, nadmierne wspomaganie się środkami stymulującymi ciało i mózg powodują nieraz skrajne wyczerpanie organizmu i skutek odwrotny od zamierzonego. Otyłość, która w większości przypadków nie wynika z obżarstwa, tylko właśnie z problemów hormonalnych czy zaburzeń w gospodarce glukozowo-insulinowej, jest coraz bardziej powszechna. Osoby te najczęściej przez całe swoje świadome życie stosują różne niskokaloryczne czy niskotłuszczowe diety, suplementują się i intensywnie ćwiczą. Łatwo sobie wyobrazić efekty końcowe bo wiele osób, które właśnie czyta ten artykuł ich doświadcza. Konferencja Holistyczne Podejście do Diety i Człowieka, która odbędzie się 16-17.04.2016 w Opolu przeprowadzi Cię przez świat kompleksowego podejścia do zdrowia. 20 specjalistów, w tym dietetyków, lekarzy, profesorów, biochemików, diagnostów laboratoryjnych, fizjoterapeutów, psychodietetyków i coachów w ciągu 2 dni opowie jak ważnym i złożonym zagadnieniem jest człowiek i jak wiele czynników składa się na pełnię jego zdrowia. Tematami przewodnimi będą: choroby autoimmunologiczne, diagnostyka laboratoryjna, dieta w chorobach, stres i proces zmiany.   Anna Luboch – dietetyk i trener personalny

POLECAMY

Przypisy