Dołącz do czytelników
Brak wyników

Gęsina to obowiązkowe danie na świątecznym stole!

Artykuł | 17 grudnia 2018 |
23

Przed nami cudowny czas Świąt Bożego Narodzenia, czas rodzinnych spotkań przy wspólnym stole. Nie może na nim zabraknąć dań z gęsiny. To polska tradycja, ale przede wszystkim zdrowa i wykwintna propozycja na świąteczny obiad. O tym, że cenimy jej walory coraz bardziej świadczy fakt, że statystyczny Polak je około 330 gramów gęsiny rocznie. To spory sukces.

Gęś znana od wieków, traktowana była jako ptak wieloużytkowy – dawała jaja, mięso i cenny tłuszcz. Zyskała uznanie we Francji, Austrii, czy Niemczech będąc tam daniem obecnym w tradycji kulinarnej. I Polacy sięgają po gęsinę coraz częściej. Obecne statystyki pokazują, że w naszym kraju produkuje się 8 mln sztuk gęsi – to około 45 ton. Nadal prawie 90% opuszcza granice Polski. Jednak statystyczny Polak zjada już 330 gramów gęsiny rocznie. Wielu powie, to mało. Jednak 15 lat temu zjadaliśmy jej około 17 gramów.

To nie prezent, tylko ciężka praca

Tak o prezentowanych liczbach mówi Krystyna Ziejewska Prezeska Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi. To efekt wielu lat obalania mitów na temat gęsiny, dzięki wsparciu autorytetów naukowych, kulinarnych pokazywania, że jest to mięso zdrowe, proste w przyrządzeniu i to nie tylko na wyjątkowe okazje, ale w codziennym rodzinnym menu. Poprzez działania promocyjne staramy się dotrzeć do grup naszych docelowych odbiorców – restauratorów, szefów kuchni, gospodyń domowych. Proponujemy warsztaty, program kulinarny tak, aby osoby decydujące o menu w restauracjach, czy domach samodzielnie przygotowały dania z gęsiny, spróbowały i się do niej przekonały. Tak było podczas ostatniej konferencji „Walory odżywcze i smakowe gęsiny” organizowanej przez Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi. Szefowie kuchni mogli osobiście przyrządzić gęś faszerowaną, czy sałatki z półgęskiem.

100 kg w miesiąc

Dania z gęsiny doskonale sprawdzają się w restauracyjnym menu. Jak podsumowała podczas przywoływanej konferencji właścicielka jednej z restauracji należącej do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur, Powiśla, od kiedy wprowadziła do karty potrawy z gęsiny zdarzyło się, że w jednym miesiącu sprzedaż tego mięsa sięgnęła 100 kg. Oprócz tego, że gęsina to wyjątkowy smak, to także świetna propozycja dla każdego, kto szuka produktów bio, eko. Hodowla gęsi jest bardzo tradycyjna. Prawie cały czas przebywa ona na podwórku, żywiąc się zielonką i owsem.

Przepis na udane i pyszne święta

To oczywiście potrawa z gęsi. Krystyna Ziejewska, autorka książek i programów kulinarnych na świąteczny stół polecagęś pieczoną z jabłkami w cydrze.

Składniki:

1 gęś

½ szklanki cydru lub wody

4 duże jabłka

3 ząbki czosnku

przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostawić na kilkanaście godzin, a najlepiej przygotować ją dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem. Do wnętrza włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka,  spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do brytfanny, wstawić do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika, po upływie 30 minut pieczenia zlać z brytfanny tłuszcz, który się wytopił, wlać pół szklanki cydru lub wody, przykryć pokrywką lub aluminiową folią, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170ºC, piec jeszcze ok. 2,5 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia, można ponownie zdjąć pokrywkę  by gęś się mocno zrumieniła. Przed podaniem zostawić gęś w brytfannie pod przykrywką na ok 15 minut, aby gęś odpoczęła. Smacznego!

Spokojnych, rodzinnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia oraz powodzenia, spełnienia marzeń w Nowym Roku!

Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Więcej inspiracji na //jemygesine.pl/

Przypisy