Czego potrzebujemy do tradycyjnej neapolitańskiej pizzy?
Sekretem kuchni z półwyspu Apenińskiego jest prostota receptury przy jednoczesnym użyciu najlepszych możliwie składników. Włoskie tradycyjne przepisy w większości nie są skomplikowane. Kultowe dania jak pizza, makarony, foccacia czy tiramisu to dania, które zrobi nawet kulinarny laik. Sukces tkwi w doborze produktów, na których będziemy opierać swoją potrawę. Królowa Włoch, czyli pizza neapolitańska to tylko kilka elementów, ale każdy z nich znacząco wpływa na smak całości. Do robienia pizzy neapolitańskiej potrzebujemy dobrej mąki do pizzy, oliwy z oliwek, sosu z pomidorów San Marzano i sera mozzarella di bufala. Uzupełnić to możemy o świeżą bazylię czy czosnek.
Jakie są rodzaje włoskiej pizzy?
Słoneczna Italia słynie z wielu odmian pizzy, a pizzerie na całym świecie serwują ją w najrozmaitszych wariantach. Sięgając jednak do historii powstawania tego najsłynniejszego placka na świecie warto wyróżnić jego bazowe rodzaje. Kultową pizzą jest bez wątpienia pizza Margherita, czyli najstarsza pizza świata. Na cieście znajduje się tu wyłącznie aromatyczny sos z dojrzewających w słońcu pomidorów, plasterki mozzarelli, bazylia, sól i oliwa. Druga tradycyjna pozycja to Marinara - sos z pomidorów San Marzano, czosnek, oregano i oliwa extra vergine. Wśród najpopularniejszych znajdziemy także odmianę z Neapolu, która charakteryzuje się cienkim ciastem z grubszymi, puszystymi brzegami.
Włoskie delikatesy z dostawą do domu
Sklep internetowy online Schronisko Bukowina od lat sprowadza włoskie produkty do pizzy od zaufanych i sprawdzonych dostawców. Włoskie wędliny i włoskie sery pozwolą Ci przyrządzić w domu prawdziwą włoską pizzę. Pamiętaj, że to nie ilość składników do pizzy na placku, ale ich jakość i świeżość stanowią o końcowym rezultacie. Schronisko Bukowina w swojej szerokiej ofercie proponuje wiele produktów prosto od włoskich producentów, których używa się także w słynnej kuchni restauracji Schronisko Bukowina.
Włoska mąka
Podstawą dobrej pizzy włoskiej jest udane ciasto. Zależy od przede wszystkim od dwóch rzeczy: właściwiej mąki pszennej oraz odpowiedniego sposobu wyrabiania ciasta, w którym może ono spokojnie i długo wyrastać. W naszym sklepie oferujemy artykuły prosto od lokalnych włoskich producentów, w tym wysokiej klasy mąkę Caputo typu 00 w klasycznym opakowaniu o wadze 1 kg. Nie musisz być doświadczonym piekarzem, by przygotować z niej świetne, elastyczne i dobrze wyrośnięte ciasto.
Włoskie pomidory
Drugi istotny element pizzy to sos do pizzy, mocno pomidorowy, gęsty i aromatyczny. Włoski sos do pizzy jest tak smaczny, dlatego, że powstaje z pomidorów odpowiedniego gatunku, w pełni dojrzałych, a obróbka odbywa się w niskich temperaturach. Dzięki temu, że produkt nie jest mocno przetwarzany, pomidory zachowują smak i aromat. Na półkach naszego sklepu znajdziesz mnóstwo propozycji z włoskich pomidorów, sosy, pomidory w puszce, passaty oraz gotowe propozycje do podania z makaronem.
Włoskie składniki na pizzę
Z pewnością w Twojej spiżarni domowej powinny znaleźć się takie produkty, jak oliwa z oliwek extra virgin, bawoli ser mozzarella, parmezan, gorgonzola czy prosciutto di parma. Pizza ma ogromną zaletę, ponieważ daje Ci mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o jej smak i ostateczny charakter. Nie bój się eksperymentować, ale zawsze używaj dobrej jakości składników, świeżych warzyw i dobrej jakości oliwy i najlepszych wędlin.
Co jeszcze może trafić na pizzę?
Przyrządzając pizzę w domu warto jest dać ponieść się swojej fantazji. Serdecznie polecamy używanie dużej ilości ziół, nie tylko bazylii i oregano, ale także świeżego rozmarynu lub tymianku. Sprawdzą się one w połączeniu z gruszką i kozim serem. Oryginalny smak uzyskasz dodając bardziej pikantne produkty, na przykład nduja. Ponoć pizzy nie powinno się jeść z ananasem, ale ostatecznie Twoje upodobania są ostatecznym wyznacznikiem.