Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

3 września 2019

Gazpacho

0 71

Gazpacho, czy popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w  Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.

Składniki (4 porcje):

4 puszki pomidorów Happy Frucht

2 czerwone papryki

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

3 ogórki gruntowe

4 kromki pieczywa białego (może być czerstwe)

sok z 1/2 limonki

4 łyżki oleju rzepakowego Rapso

sól, pieprz

 

Klasyczne gazpacho było wykonywane z krojonych warzyw,  teraz popularna staje się kremowa wersja blendowana.

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Dodatki:

ser feta

rukola

oliwki Beach Flower

ogórek

ziarenka czerwonego pieprzu

Wykonanie:

1.            Paprykę przekrój na ćwiartki, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

2.            Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.

3.            Pomidory przełóż do kielicha miksera. Dodaj pokrojone ogórki, cebulę, paprykę, obrane ząbki czosnku. Dodaj pieczywo, olej oraz wyciśnij sok z limonki. Wszystko dokładnie zmiksuj.

4.            Schłodź zupę, np. przez noc.

5.            Podawaj chłodnik z zaproponowanymi dodatkami.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy