Dołącz do czytelników
Brak wyników

Eterno – smak ponad stuletniej rodzinnej tradycji

Artykuł | 20 grudnia 2018 |
121

Klio w kuchni # kulinarne czary mary # carska figa z makiem

motto: Wszystko zaczęło się w 1890 roku od kilku szklanych słoików …

 Temat stulecia ostatnio często poruszany, będzie jeszcze długo obecny na ustach i językach całej Polski, ale może czas na przypomnienie starszej bo 128 letniej historii „cytrynek do herbaty”, historii sięgającej do Petersburga, gdzie w cukierni na Newskim Prospekcie Pani Matylda Aubry dodaje ową konfiturę do czaju. W tych czasach lokal cieszył się powodzeniem,  a owa  stołeczna aleja była ważnym, wręcz prestiżowym miejscem, dającym się porównać do obecnej Piątej Alei w Nowym Jorku.

Dzisiaj pod szyldem „Eterno” ( znaczy „wieczny”) rodzinna firma  powiększyła paletę przetworów  do 60 pozycji,  ale właściciele cały czas opierają swoją działalność na haśle: „smak rodzinnej tradycji”. Prababcia właścicieli  Pani Matylda stosowała naturalne receptury i takie obowiązują w spółce „Eterno – smak rodzinnej pasji”, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Jak mówi współwłaścicielka firmy p. Barbara Stelmach:

-„Nasze przetwory nigdy nie zawierały sztucznych barwników i konserwantów. Do uzyskania EKO certyfikatu konieczne jest jednak wykazanie, że konfitury powstały tylko z certyfikowanych surowców, przy użyciu tradycyjnych metod. Uznaliśmy, że jesteśmy w stanie sprostać temu wyzwaniu. W marcu 2016 r. zakończył się proces certyfikacji pierwszych EKO słoiczków Eterno. Pierwszym Bio produktem są EKO Cytrynki w syropie. To najbardziej rozpoznawalny słoiczek ETERNO, więc należały mu się specjalne przywileje.  Kolejne ekologiczne przetwory to EKO Czerwone Pomarańcze i EKO Limonki w syropie. Z biegiem czasu z pewnością pojawi się ich jeszcze więcej”.

W  maju 2016 firma Eterno została oficjalnie przyjęta w poczet członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Firma Eterno ma swoją siedzibę w Pruszkowie, na ul. Przejazdowej 27, natomiast całą gamę ich produktów wraz z kuchennymi inspiracjami znaleźć można na stronie www.eterno.pl i w sklepach z  żywnością ekologiczną w całej Polsce.

Zalety tradycyjnych przetworów znalazły uznanie Loży  Ekspertów w programie  pt. „Doceń Polskie” i tytuł Top Produkt otrzymały:

CYTRYNKI Z RUMEM – przygotowane są one w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów i sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
PIGWA DO HERBATY - napoje z dodatkiem pigwy orzeźwiają, skutecznie gaszą pragnienie, dodają energii. Produkt polecany jest w szczególności do herbat, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Może służyć też jako dodatek do sporządzania potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów, czy jako dodatek do galaretek.
SYROP MALINA Z MIODEM - wytwarzany ręcznie według własnych, tradycyjnych receptur. Zawiera tylko naturalne składniki, więc można mówić o  pełni zdrowia: bogactwo witamin i minerałów. Dzięki tradycyjnej metodzie wytwarzania uzyskuje się prawdziwy, głęboki smak syropów. Syrop polecany jest jako dodatek do herbaty, do sporządzania wszelkich napojów. Znakomicie nadaje się do przygotowania deserów: np. jako polewa do lodów, naleśników, omletów, racuchów, a nawet sałatek. Syropy ETERNO to prawdziwe „bomby witaminowe”. 

CHRZAN Z ŻURAWINĄ – stosowany  jako pyszny dodatek do mięs, sosów, wędlin i pieczeni. Wspaniale nadaje się do jajek. Polecany na świąteczny stół, znakomicie smakuje z białą kiełbasą. Świetna przyprawa do wędzonych ryb.

Smakoszy zapewne zainteresują jeszcze EKO CZERWONE POMARAŃCZE w syropie i EKO LIMONKI też w syropie.

Szczególnie intrygująco wyglądają CARSKA FIGA Z MAKIEM – konfitura nagrodzona w 2014 roku Złotym Lubczykiem oraz ŻURAWINA KRESOWA z GRUSZKĄ, za którą we wrześniu 2018 roku podczas mazowieckich dożynek marszałek województwa Adam Struzik przekazał w ręce właścicielki ETERNO nagrodę w konkursie  Polski Producent Żywności. Ale złotych medali i wyróżnień jest chyba tyle ile produktów, co podnosi wartość rodzinnych, tradycyjnych receptur. Plus wartość dodana w postaci pasji i sztuki łączenia smaków.

I jak tę pasję przekazywać innym, wyjaśnia Pani Barbara Stelmach:

-„Udzielamy się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz jesteśmy założycielami Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - Oddział Mazowiecki. Jesteśmy członkami Stowarzyszenia Polska Ekologia. Uczestniczymy we wszelkiego rodzaju targach, jarmarkach i kiermaszach, które promują regionalne produkty czy zdrową, ekologiczną żywność, w trakcie których każdy może spróbować wyjątkowych smaków ETERNO.”

Może kariera tej rodzinnej firmy nie jest tak wielka jak firmy Heleny Rubinstein, chociaż tu i tu słoiczki i słoiki odgrywają swoją rolę, ale dalsza droga do rozwoju firmy Eterno jest otwarta.

Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie  umysłów, pokazywanie  sensu bardziej świadomego  odżywiania się,  potrzeby  wybierania żywności  ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego dobroczynnym wpływie  na zdrowie. A to co raz częściej jest drogowskazem do życia na wyższym poziomie.

 Przez 12 lat istnienia krok po kroku  ekologiczna organizacja zdołała przeprowadzić setki warsztatów kulinarnych, spotkań konsumenckich i wystąpień na imprezach targowych  międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem, albowiem rośnie fala zainteresowania żywnością ekologiczną.

Polacy coraz bardziej cenią   żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.   Prognozy też są obiecujące, gdyż jak wykazują to analizy BGŻ BNP Paribas, zmiany na rynku żywności będą możliwe dzięki przemianie pokoleniowej. Młodzi ludzie stawiają na ekologię i wysoką jakość produktów. Olbrzymie znaczenie ma tu  Internet i media społecznościowe, a także działania społeczności lokalnych.

Stowarzyszenie  „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa. Starania  Zarządu tej organizacji  przynoszą też efekty dzięki motywowaniu  i aktywowaniu ekologicznych rolników i przetwórców produktów ekologicznych. A to wzmacnia   tworzenie   innowacyjnych ofert.   

Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od początku jego istnienia dba  Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.

Przypisy