Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

30 czerwca 2014

Dzieci spożywają za dużo witamin i składników mineralnych?

203

Początkowo, główną intencją było dodawanie witamin i składników mineralnych do codziennej diety w celu ochrony zdrowia dzieci. Jednak teraz pojawia się ryzyko, że posuwa się to za daleko. Nowy raport Environmental Working Group w Stanach Zjednoczonych mówi, że amerykańscy specjaliści powinni być zainteresowane tym, że dzieci mogą spożywać zbyt dużo witamin i składników mineralnych. Jednym z wniosków wynikających z raportów jest to, że eksplozja wzbogaconej żywności w połączeniu z nieodpowiednią polityką rządu może oznaczać to, że wiele dzieci w USA przyjmuje obecnie zbyt wiele witamin i składników mineralnych. Witaminy i składniki mineralne są niezbędne dla zdrowia dorosłych jak i dzieci. U dorosłych nie ma raczej problemu z przyjęciem zbyt dużej ilości witamin, ciało dużego człowieka ciągle narażone jest na mnóstwo pracy, w przeciwieństwie do organizmu dziecka, które zażywając zbyt duże ilości witamin może wyrządzić szkody. Zbyt dużo witaminy A, cynku i niacyny Powołując się na kilka źródeł rządowych i akademickich, raport Enviromental Working Group (EWG) podsumowuje, jak miliony amerykańskich dzieci w wieku poniżej 8. roku życia, otrzymuje zbyt duże ilości witaminy A, cynku i niacyny z wzbogaconej żywności i suplementów. Zbyt duże ilości witaminy A w organizmie może powodować krótkoterminowe problemy takie jak kruchość paznokci, wypadanie włosów. Pojawić mogą się również problemy długoterminowe, w tym uszkodzenie wątroby i zaburzenia układu kostnego. U kobiet w ciąży, może powodować to zaburzenia rozwojowe płodu, a u osób starszych prowadzić do złamań kości szyjki udowej. Z kolei nadmiar cynku może zatrzymać prawidłowo absorbującą się miedź i powodować niedokrwistość, zmiany w czerwonych i białych krwinkach oraz zaburzenia funkcji układu odpornościowego, podczas gdy zbyt wiele niacyny lub witaminy B3 może powodować wysypkę lub ostrą reakcje na słońce. Do tego wystąpić mogą nudności i toksyczności wątroby. Raport EWG pokazuje, że dwa rodzaje żywności przetworzonej – płatki śniadaniowe i bary – są często wzbogacone w Witaminę A, cynk i niacyny w ilościach, które przekraczają dzienne zapotrzebowania dziecka. W niektórych przypadkach, są to ilości, które nie szkodzą dziecku, jednak w dużej mierze może być to niebezpieczne. Raport EWG stwierdza, że ważny powodem wpływającym na wysoki poziom spożywania witamin przez amerykańskie dzieci, jest błędne umieszczanie informacji o dziennym zapotrzebowaniu na etykietach produktów. Powinna pojawiać się informacja o „dziennym procencie wartości” - aktualne informacje są niewystarczające. Dzienne zapotrzebowanie wartości odżywczych podane na etykietach produktów, przeznaczone są dla osób dorosłych i są wyższe od dopuszczalnych poziomów IOM, które są bezpieczne dla dzieci. Nawet wyroby dla dzieci posiadają informacje o procencie dziennego zapotrzebowania ale obliczonym dla dorosłych. Według raportu EWG, które analizowało top listę 23 produktów zbożowych, wiele płatków posiada zbyt duże ilości witamin. Płatki śniadaniowe są obfitym źródłem dodanej tam witaminy A, cynku i niacyny w diecie najmłodszych, dziecko w wieku 8 lat lub mniej, potrzebuje optymalnej porcji jedzenia, by nie przekraczać poziomu IOM, który jest dla niego bezpieczny. źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy