Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dwie, różne babki wielkanocne za jednym zamachem

Artykuł | 1 marca 2018 |
32

By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie. 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • 10 jajek (L)
  • 10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
  • 200 ml oleju Rapso
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g orzechów włoskich Kresto + kilka do ozdoby
  • 500 g malin
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier (według uznania)

Wykonanie:

1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.

2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe - całość mieszamy.

4. Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.

5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem
z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone.

6. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.

7. Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować.

Smacznego!

Firma VOG Polska Sp. z o.o.  powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym.Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

Przypisy