Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

14 września 2016

Dlaczego warto wprowadzić diagnostykę alergii (nadwrażliwości, nietolerancji pokarmowych) w gabinecie dietetyka?

178
Temat alergii i nadwrażliwości pokarmowych (często powszechnie nazywanych nietolerancjami pokarmowymi) już dawno z gabinetu alergologa przeniósł się do gabinetu dietetyka. Diagnostyka alergii pokarmowych IgG-zależnych stała się ważnym narzędziem w pracy dietetyka, do którego trafiają nie tylko pacjenci mający za cel stracić zbędne kilogramy, ale także borykający się z chorobami autoimmunologicznymi, metabolicznymi czy zespołem jelita drażliwego. Warto skorzystać w tym temacie z doświadczeń Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, który na rynku polskim już 10 lat pomaga pacjentom i dietetykom stworzyć dietę dopasowaną do ich potrzeb. Dlaczego nowy koncept ImuPro? Badanie ImuPro jest jednym z najdłużej istniejących na rynku polskim badań na alergię IgG-zależną (nadwrażliwość pokarmową). Ponad 10 lat pracy z polskimi pacjentami i 12 lat działań międzynarodowego zespołu lekarzy i dietetyków pozwoliło nam wprowadzić nowy, ulepszony schemat postępowania dietetycznego w przypadku alergii IgG-zależnej. Jakie są jego korzyści? Jeszcze bardziej indywidualne podejście! Już dawno przekonaliśmy się, że najlepszą drogą do skutecznej diety jest jej maksymalne dopasowanie jej do każdego przypadku z osobna. Nie ma jednego schematu postępowania dietetycznego, który pasowałby do wszystkich. Pacjenci, nawet z takimi samymi problemami, np. otyłością mogą mieć różne efekty mimo prowadzenia takiej samej diety. Badanie ImuPro pozwala na dokładne sprawdzenie jakie pokarmy powodują reakcję alergiczną i wyzwalają przewlekły stan zapalny, który może być przyczyną wielu problemów, między innymi problemów z utratą masy ciała. Nowy koncept ImuPro, oparty na trzech czytelnych fazach to dla dietetyka: • Gotowy schemat postępowania w oparciu o czytelny wynik badania • Trzy fazy diety: eliminacja, prowokacja i stabilizacja uporządkują prowadzenie diety i umożliwiają kontrolę wprowadzania produktów • Instytut Mikroekologii zapewnia szkolenia, oraz pomoc merytoryczną i marketingową w czasie całej współpracy. im11. Faza eliminacji Kluczem do sukcesu jest identyfikacja i odstawienie pokarmów powodujących stan zapalny. Faza eliminacji trwa od 5 do 8 tygodni. Głównym celem jest usunięcie źródła problemu czyli zniwelowanie stanu zapalnego w organizmie. Prezentacja wyników w badaniu ImuPro W nowym koncepcie ImuPro, liczbowo przedstawiamy stężenie wszystkich przeciwciał IgG i klasyfikujemy je do trzech grup: niepodwyższony (produkty oznaczone na zielono), podwyższony (produkty oznaczone na pomarańczowo) i znacznie podwyższony (produkty oznaczone na czerwono). Pokarmy wśród których poziom przeciwciał jest niepodwyższony wprowadzamy do diety zachowując rotację. Natomiast grupę pokarmów z podwyższonym i znacznie podwyższonym poziomem przeciwciał IgG usuwamy z diety na 5-8 tygodni. 2. Faza prowokacji Wprowadzanie produktów pokarmowych poprzez prowokację jest złotym standardem w leczeniu alergii IgE-zależnych. Po upływie 5 – 8 tygodni większość objawów zanika, natomiast przeciwciała IgG są nadal obecne co umożliwia identyfikację uczulającego produktu przy prowokacji. Pacjent może próbować konkretne pokarmy uczulające jeden po drugim, w celu określenia wpływu każdego z nich z osobna na objawy chorobowe. Dodatkowo faza prowokacji ma bardzo pozytywny wpływ edukacyjny na pacjenta, który może wprowadzić wybrany składnik ponownie do diety i ocenić jego wpływ na zdrowie. Efekt będzie motywował go do unikania alergizującego pokarmu przez dłuższy czas. Jak prawidłowo wprowadzać pokarm? Wprowadzanie nowego pokarmu trwa jeden dzień. Ważne jest, aby pacjent spożywał go tego dnia tak dużo jak to tylko możliwe, by być pewnym, że ilość spożywana jest wystarczająca do wywołania reakcji. Następnie przez kolejne 3 dni obserwuje się ewentualny nawrót lub brak objawów oraz obserwuje swoją masę ciała. im23. Faza stabilizacji Po identyfikacji pokarmów alergizujących, pacjent wie już jakich produktów powinien unikać. Cele fazy stabilizacji: - Istotnie polepszyć stan zdrowia pacjenta; - Wyeliminować alergię IgG-zależną względem pokarmów; - Zwiększyć różnorodność spożywanych pokarmów i przyjemność z jedzenia; - Umożliwić pacjentowi ponowne wprowadzenie pokarmów po wyeliminowaniu wszystkich przeciwciał skierowanych przeciw danemu składnikowi. Podczas fazy stabilizacji pacjent eliminuje pokarmy alergizujące przynajmniej na rok. Pokarmy, które nie powodują objawów i/lub wzrostu masy ciała podczas fazy prowokacji, mogą być ponownie wprowadzone do diety. Zalecane jest spożywanie ponownie wprowadzonych pokarmów tylko raz w tygodniu, aby umożliwić organizmowi eliminację przeciwciał IgG przeciwko nim. Przy przewlekłych dolegliwościach, eliminacja produktów powodujących wzrost przeciwciał IgG może prowadzić do częściowej lub całkowitej remisji objawów. Aby to osiągnąć należy rygorystycznie przestrzegać diety. Jeśli jesteś zainteresowany podjęciem współpracy z Instytutem Mikroekologii w Poznaniu skontaktuj się z nami! Dołącz do naszego programu „znajdź dietetyka” (link //instytut-mikroekologii.pl/strefa-dla-pacjenta/znajdz-specjaliste/) i wprowadź nowoczesną diagnostykę do swojego gabinetu. Formularz do kontaktu znajdziesz tutaj: //instytut-mikroekologii.pl/strefa-dla-specjalisty/wspolpraca-2/ www.instytut-mikroekologii.pl  

Przypisy