Żyjemy u schyłku najpiękniejszego okresu w dziejach ziemi, nasze życie nigdy wcześniej nie było tak łatwe. Zapomnieliśmy jednak, że zasoby planety kiedyś się skończą. Jak powiedział Prof. Szymon Malinowski - “W sposób bezsensowny zaspokajamy dziś całkiem sensowne potrzeby.” Zatem zejdźmy na ziemię, usiądźmy przy stole i odpowiedzmy sobie na pytanie, co możemy zrobić dla przyszłych pokoleń, które chcą zaplanować swoją przyszłość.
Zapraszamy na cykl wykładów #klimatycznybotaniczny przygotowany przez zespół Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to naukowo-kulinarna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Cykl zwieńczy czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia przygotowany we współpracy z Partnerami.
POLECAMY
Organizatorem cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny jest Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego.
Partnerami cyklu wykładów są: Warszawski Festiwal Kulinarny, Grzegorz Łapanowski, Fundacja Szkoła na Widelcu, Targi Designu WZORY.
Kolejny raz Warszawski Festiwal Kulinarny rozgości się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, a dodatkowo poprzedzi go cykl wykładów o przyszłości jedzenia #klimatycznybotaniczny. Grzegorz Łapanowski od lat promuje dobrą żywność i ideę zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia i przemierza świat w poszukiwaniu tego, co najlepsze. Ogród Botaniczny to idealne zaplecze naukowe, baza wiedzy i jednocześnie najlepsza przestrzeń – ostoja bioróżnorodności – dla tego wyjątkowego wydarzenia. Wzory studio i Fundacja Szkoła na widelcu są niezastąpionym wsparciem organizacyjnym i merytorycznym, o czym mogliśmy przekonać się już 2 lata temu. A nasz nowy Partner – Centrum współpracy i dialogu UW – połączy nas z gośćmi festiwalu, mieszkańcami Warszawy, niczym pomost między nauką a otoczeniem społeczno-gospodarczym.
____________
Najbliższe WYDARZENIE z cyklu #klimatycznybotaniczny
6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
Zapraszamy na 3. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym.
PRZYSZŁOŚĆ ROLNICTWA. Jakiej jakości żywność będzie lądowała w przyszłości na naszych talerzach? Czy Polska ma jakiś strategiczny plan? I czy wystarczy jedzenia dla wszystkich?
Naszym gościem będzie Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – IUNG - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Zobaczmy jak wygląda współczesne rolnictwo, które powinno być postrzegane poprzez pryzmat zdolności do zaspokajania potrzeb żywnościowych wzrastającej liczby ludności na Ziemi, która w latach 1961-2000 zwiększyła się o 98%. A w 2050 roku trzeba będzie wyprodukować o 75% żywności więcej niż w 2010 roku.
Poznamy metody zrównoważonej intensyfikacji w rolnictwie, przekonamy się, że w obecnym modelu rolnictwa nie ma już dużo miejsca na dalszą intensyfikację, że przyszedł czas na wdrażanie metod racjonalizacji wykorzystania środków produkcji w celu ograniczenia nie tylko emisji gazów cieplarnianych do atmosfery przy utrzymanej produktywności, ale rozwież redukcji nakładów. Z uwagi na dobro, jakim jest dostęp do żywności, zrównoważone korzyści z jej wytwarzania powinny być solidarnie rozłożone na poszczególnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Będziemy również mieli okazję porozmawiać z Niną Dobrzyńska, dyrektorką Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która opowie o tym, w jakim kierunku patrzy Ministerstwo Rolnictwa w związku z kryzysem klimatycznym i czy ma jakiś plan?
Mieszkańcy dużych miast rzadko zastanawiają się gdzie zostało wyprodukowane jedzenie, które wkładają do siatki z zakupami. Rzadko też zdajemy sobie sprawę, że istnieje jakaś strategia produkcji i dystrybucji żywności w danym kraju. Tylko nieliczni, korzystają i wspierają RWS'y, czyli kooperatywy rolnicze wspierane społecznie.
Zaprosiliśmy też Ninę Józefinę Bąk, współtwórczynię Kooperatywa Dobrze. Ruch kooperatyw spożywczych oparty jest na przekonaniu, że sposób produkcji i dystrybucji żywności w społeczeństwie jest nierozłącznie związanymi z kwestiami ekologii i demokracji. Dlatego całkowite poddanie go zasadom efektywności finansowej jest niewłaściwe. Powoduje ono, że osoby o niskich dochodach nie mają dostępu do zdrowej żywności, a rolnicy nie mają warunków, aby dbać o ekologiczne funkcje swojej gospodarki.
Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.
Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem
Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI.
Wykład odbędzie się 6 lutego, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.
Wstęp wolny!
PROGRAM spotkania
Start o godz. 18:00
Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Rolnictwo, żywność i globalne ocieplenie – 40 min
Nina Dobrzyńska, dyrektorka Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – 40 min
Nina Józefina Bąk, Kooperatywa Dobrze – 20 min
DYSKUSJA
Terminy kolejnych spotkań:
12 grudnia 2019, godz. 19:00 / Marnotrawstwo żywności
9 stycznia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość klimatu
6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
12 marca 2020, godz. 18:00 / Przyszłość dostępu do wody
16 kwietnia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość gleb
7 maja 2020, godz. 18:00 / Przyszłość śmieci
6-7 czerwca / Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym UW
/ O przyszłości jedzenia
Żyjemy w przełomowych czasach. W obliczu zmian klimatycznych, kryzysu środowiskowego, epidemii otyłości i nadwagi w Polsce bardziej potrzeba rewolucji niż ewolucji żywieniowej. Wierzymy, że fundamentem rozwoju i zmian w społeczeństwie jest dobra edukacja. Dlatego Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym jest połączeniem targów i konferencji, towarzyszą mu warsztaty, pokazy i debaty. Festiwal to forum wymiany myśli i idei. Razem zadajemy pytania i szukamy rozwiązań. Spotkacie tu najwybitniejszych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Chcemy obalać mity, fundować wiedzę i proponować rozwiązania, które każdy może zabrać ze sobą do domu.
Do zobaczenia w Ogrodzie!
DODATKOWE INFORMACJE O PARTNERACH
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
O roślinach, z roślinami, dla roślin
Położony w centrum stolicy Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego to sanktuarium przyrody w wielkim mieście. Enklawa, która od ponad 200 lat daje schronienie ponad 5000 gatunków i odmian roślin.
Życie na Ziemi w dużym stopniu zależy od roślin. Również ludzki dobrostan jest wprost zależny od tych organizmów: oddychamy tlenem wydzielanym przez rośliny, rośliny są podstawowym źródłem naszego pokarmu, dzięki nim mamy czystą wodę, substancje lecznicze czy włókna, z których produkujemy odzież. To rośliny stabilizują klimat i stanowią główny składnik ekosystemów lądowych. Bez roślin życie ziemskie, ale także ludzkie, byłoby uboższe i trudniejsze.
A jednak coraz liczniejsze gatunki roślin są zagrożone, przez destrukcyjną działalność człowieka cierpi cały globalny ekosystem. Aby odwrócić ten trend i zachować bogactwo i różnorodność roślin dla przyszłych pokoleń musimy działać wykorzystując wszelkie zdobycze nauki.
Wierzymy, że naukowe poznawanie roślin i ich relacji z innymi organizmami i opowiadanie o ich niezwykłej biologii, ekologii i pięknie, pomoże zbudować szerokie wsparcie dla ich ochrony. Z wiedzą i umiejętnościami, które mamy, wspierani przez tysiące naszych gości, wnosimy zieleń w silnie zurbanizowany i coraz bardziej oderwany od natury świat, edukujemy o potrzebie zbliżenia do przyrody i życia z nią w zgodzie. Chcemy inspirować ludzi do poznawania i ochrony roślin oraz całej przyrody.
Grzegorz Łapanowski
Kucharz, aktywista i propagator dobrego, sezonowego jedzenia. Założyciel Fundacji “Szkoła na Widelcu”. Twórca Food Lab Studio. Autor książek kulinarnych. Na co dzień zajmuje się promocją dobrej żywności i idei zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia. Świat przemierza w poszukiwaniu tego, co najlepsze.
Fundacja Szkoła na Widelcu
Fundacja tworzy i realizuje programy edukacyjno kulinarne dla dzieci, rodziców, nauczycieli i pracowników stołówek, bazując na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci nie tylko gotują, ale poszerzają swoją wiedzę - uczą się skąd pochodzą produkty, jak się je uprawia i wytwarza.
Targi Designu WZORY
Targi to cykliczne wydarzenie będące największą imprezą organizowaną w stolicy skupiające marki tworzące wyposażenie wnętrz i miłośników dobrego designu. Do tej pory odbyło się ponad 20 edycji na których zaprezentowało się ponad 1500 marek. Idea targów to nie tylko zakupy robione lokalnie podczas wydarzeń, ale także rozwijanie, wspieranie, edukacja i konsolidacja całej branży szeroko pojętych designerów. Collaboration is the new future – to hasło przyświeca nam, gdy projektujemy kolejne wykłady, konferencje, panele dyskusyjne i warsztaty.
Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego stanowi pomost we współpracy i w komunikacji między nauką a otoczeniem społeczno-gospodarczym, realizując istniejące i inicjując nowe programy podnoszenia jakości życia publicznego w Polsce. CWiD UW nie prowadzi własnych działań badawczych, jego zadaniem jest natomiast wzmocnienie wpływu oraz dotarcie naukowców, zespołów oraz jednostek UW do opinii publicznej, otoczenia instytucjonalnego oraz partnerów.