Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami

Zdrowe przepisy

Składniki:

  • 2 litry wody niegazowanej Mama i ja
  • 500 g cielęciny
  • 2 skrzydełka indycze
  • 600 g włoszczyzny
  • 2 śliwki suszone
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • sól, pieprz

 

POLECAMY

Kluski:

  • 1 jajko w rozmiarze L
  • około 100 g kaszy manny
  • sól

 

Wykonanie:

1. Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.

2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane,
a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.

3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.

4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.

5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł    

0,5 L- cena: 1,50zł

 

www.wodadladziecka.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI