O tym, jak wielkim zagrożeniem jest cukier, NFZ informował publikując specjalny raport z okazji Światowego Dnia Cukrzycy 14 listopada 2019 roku na portalu Zdrowe Dane https://tiny.pl/72q35. Teraz kontynuujemy podjęte wcześniej działania.
Od 16 listopada przez siedem kolejnych tygodni, w każdy poniedziałek, w programie Pytanie na Śniadanie w TVP2 pokażemy, jak słodko, przyjemnie, cicho i podstępnie, cukier i słodycze zakorzeniły się w naszym życiu - od zakupów po przekąski, nagradzanie dzieci i pocieszanie smutków słodyczami, uciszanie napięcia nerwowego czy łatanie nudy.
POLECAMY
W efekcie tych słodkich przyjemności – tyjemy, niszczymy zdrowie, wpędzamy kolejne pokolenia w cukrzycę, jej katastrofalne konsekwencje i powikłania. A wystarczy zminimalizować cukier w codziennej diecie. Poznać, gdzie ten „dziad” się ukrywa, czy w końcu postanowić zmienić nawyki i dowiedzieć się, jak to dobrze zrobić.
W pierwszym odcinku „SŁODKA NAGRODA DLA JUNIORA – ZGUBNY NAWYK SENIORA” chcemy uzmysłowić rodzicom, ale także rozpieszczającym wnuki dziadkom, jak szkodliwym dla prawidłowego rozwoju dziecka nawykiem jest nagradzanie dziecka słodyczami. Znamy to:
„Nie płacz. Chodź, babcia da czekoladkę na osłodę”.
„Jak zjesz obiad – dostaniesz batonik”.
Na skutek podobnych nawyków, tworzonych przez rodziców i dziadków, młody człowiek wdrukowuje sobie we własną logikę postępowania skrypt: „słodycze, to nagroda; jak coś mi nie idzie, tak jak chcę – sięgam po słodycze”. Tym nawykiem niszczymy zdrowie, fundujemy otyłość, cukrzycę, choroby metaboliczne oraz szkodzimy sobie emocjonalnie - „ucieczki” od problemów w przyjemną krainę Ptasiego Mleczka… a przecież problemy nie znikają!
Słodki, słodszy – cukrzyca. Zdrowy cykl z NFZ - cotygodniowe bloki o żywieniu w Pytaniu na Śniadanie TVP 2, to tylko jeden z elementów rozpoczynającej się kampanii. Więcej o tym już za tydzień.
A tak prezentował się dzisiejszy program https://pytanienasniadanie.tvp.pl/50816372/dlaczego-nie-powinnismy-nagradzac-dziecka-slodyczami, a w nim porady psychodietetyka, zdrowo i bezcukrowo oraz sposoby na bezcukrowe słodkości: Czym możemy dosładzać potrawy? Jak zrobić mus z daktyli? Jak przygotować „masło orzechowe” z migdałów prażonych czy dżem bez cukru z mrożonych owoców?