Dołącz do czytelników
Brak wyników

Czy gluten to mój problem? – rusza kampania Schär „Miesiąc bez glutenu”

Artykuł | 19 kwietnia 2018 |
17

Wiele osób zadaje sobie ostatnio pytanie „Czy mam problem z tolerancją glutenu?”. Już w maju, podczas rozpoczynającej się właśnie kampanii firmy Schär, europejskiego lidera żywności bezglutenowej, każdy z nas będzie mógł uzyskać indywidualną odpowiedź podczas bezpłatnych konsultacji telefonicznych z dietetykami lub wykonując szybki test online na stronie www.lepiejbezglutenu.pl

Gluten to białko roślinne występujące w różnych rodzajach zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Coraz więcej osób w Polsce ma problem z jego tolerancją i trawieniem. Skutkiem jest rosnąca liczba osób chorych na celiakię, która jest obecnie jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych człowieka. Szacuje się, że dotyczy ona przynajmniej 1 na 100 osób.

Do niedawna celiakię kojarzono jedynie z uporczywymi biegunkami.  Teraz wiadomo, że ma ona wiele objawów, które na pozór nie mają z nią nic wspólnego, takich jak anemia spowodowana niedoborem żelaza, zanik szkliwa na zębach, stany depresyjne, czy też dolegliwości przypominające zespół jelita drażliwego” – powiedział ekspert kampanii dr hab. Piotr Dziechciarz, pediatra gastroenterolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. – „Obecnie lekarze rozróżniają trzy grupy chorób wywoływanych przez gluten: Choroba trzewna (celiakia), nieceliakalna nadwrażliwość na gluten oraz alergia na pszenicę. Właściwe zdiagnozowanie problemu jest możliwe tylko poprzez odpowiednie badanie lekarskie.” – dodał dr hab. P. Dziechciarz.

Prawidłowa diagnoza celiakii polega na oznaczeniu przeciwciał z krwi i wykonaniu biopsji jelita cienkiego. Bardzo ważne jest, aby bez konsultacji z lekarzem gastroenterologiem i bez dalszych badań nie przechodzić na dietę bezglutenową, gdyż może to uniemożliwić prawidłową diagnostykę.

Wstępnego rozpoznania może także dokonać dietetyk podczas indywidualnego wywiadu z pacjentem. Taką możliwość oferuje Schär w ramach rozpoczynającej się kampanii „Miesiąc bez glutenu”. Na bezpłatne konsultacje, które trwać będą od 21 do 27 maja, można zapisać się przez stronę www.lepiejbezglutenu.pl. Znajduje się tam także test do samodzielnego wykonania, którego wynik określi wstępnie skalę problemu oraz wskaże dalsze kroki postępowania.

Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. Dlatego bardzo ważna jest wczesna diagnostyka i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej, która jest jedynym ratunkiem dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.  

„Celiakia jest chorobą na całe życie. Po diagnozie chory musi się zmierzyć ze zmianą nawyków żywieniowych i nauczyć się żyć bezglutenowo w świecie pełnym glutenu. Ważną sprawą jest umiejętność wyboru odpowiedniej żywności i nauka czytania etykiet. Na szczęście ten wybór jest coraz większy, gdyż rośnie liczba produktów z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa, co do których mamy pewność, że są bezglutenowe, przebadane, a zakład je produkujący jest  audytowany. Coraz więcej jest też przeszkolonych przez nas restauracji, w których można bezpiecznie zjeść bez glutenu” - powiedziała Małgorzata Źródlak, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej, które prowadzi szereg projektów wspierających osoby na diecie bezglutenowej w Polsce i bierze udział w kampanii „Miesiąc bez glutenu”.   

O firmie Schär

Firma Schär – europejski lider w dziedzinie żywności bezglutenowej,  od ponad 35 lat oferuje szeroki wybór smacznych produktów spełniając najwyższe wymagania stawiane przy ich produkcji. Produkty Schär, wśród których znajduje się wiele rodzajów pieczywa, mąki, ciasta, pizzy, makaronów, paluszki rybne i drobiowe, płatki śniadaniowe, muesli oraz duży wybór przekąsek, z pełnym zaufaniem są spożywane przez osoby chore na celiakię i każdą inną formę nietolerancji glutenu.

Przypisy