Dołącz do czytelników
Brak wyników

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta

Artykuł | 4 lipca 2017 |
21

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym marki Britta to pomysł na pyszne danie w iście orientalnym stylu.

Składniki (4 porcje):

  • Ryż jaśminowy marki Britta (2 woreczki)
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (450 – 500 g)
  • 250 g szpinaku baby
  • 200 g pomidorów, np. koktajlowych
  • 2 limonki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1–2 łyżki pasty curry czerwonej (pikantnej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek lub kolendra
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.

2. Wlej olej na patelnię i rozgrzej ją, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.

3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.

4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).

5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy marki Britta według zaleceń na opakowaniu.

6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym marki Britta, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

 

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.

Przypisy