Dołącz do czytelników
Brak wyników

Cudotwórcza aronia

Artykuł | 30 lipca 2018 |
26

Choroby cywilizacyjne można spacyfikować  - chociażby coraz bardziej dokuczliwy syndrom komputerowy  wywołany przez  uporczywe   wpatrywanie się w ekran, czy też podobne wysilanie wzroku podczas pracy  kierowcy zawodowego, Rozwiązanie może być  proste: trzeba raz dziennie zaaplikować szklankę soku z aronii.

Właściwości lecznicze w latach 70. odkrył dla Polaków prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Co więcej, udowodnił jak zniwelować cierpki smak tej super jagody. Wystarczy dodać mielonego lnu.

 Takiego bogactwa, tak cennych substancji nie ma w innych owocach – podkreśla niekwestionowany autorytet naukowy.

Prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego mówi wprost:  -„Mamy w Polsce czarny skarb. Tym skarbem jest aronia. Prozdrowotne właściwości tego owocu, który Amerykanie nazywają super jagodą, są niedocenione”.

Ten cierpki, mały, niepozorny owoc kryje w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, beta karoten, błonnik, mangan, miedź, czy jod, a także bogactwo nadających jej ciemną barwę antocyjanów. W Polsce produkuje się ogromne ilości tego owocu ok. 50 tys. ton, a  90%  światowej produkcji pochodzi z naszego kraju. Najwięcej plantacji znajduje się na górskich, słonecznych zboczach Małopolski.  W uprawie jest bardzo wdzięcznym owocem. Jest odporną na choroby i szkodniki rośliną, nie wymaga wiele od gleby, potrafi przetrwać mrozy,  dodatkowo stanowi również wspaniałą dekorację, obsypując się białymi kwiatkami na wiosnę, ciemnymi owocami w lecie oraz pięknymi żółto-czerwonymi liśćmi jesienią.

Jak twierdzi  p. Grzegorz Mucha właściciel firmy P.O.W. KAMIONNA,  należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”,  firmy w  której  wytłacza się duże ilości  bio soku z ekologicznych owoców, aronia w Polsce cieszy się jeszcze małą popularnością, - spożywamy  niewiele, chociaż z roku na rok coraz więcej konsumentów odkrywa jej walory zarówno smakowe jak i zdrowotne.

Sprowadzenie jej z dzikich prerii amerykańskich do Europy zawdzięczamy Miczurinowi, słynnemu rosyjskiemu botanikowi, który wyhodował rozmaite nowe gatunki roślin i miał zapędy do całkowitego przekształcania przyrody. Za aronię jednak powinniśmy mu być wdzięczni. Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory.

Właściwości zdrowotne aronii doceniają konsumenci z zagranicy , nawet z odległej Australii, gdzie ekologiczne soki wysyła firma P.O.W. KAMIONNA. Polska aronia jest popularna w Azji, na rynek Korei Południowej dociera coraz więcej produktów z tej siostry jarzębiny.

Aronia może być również eliksirem młodości, bogactwo antyoksydantów w owocu przeciwdziała widocznemu gołym okiem starzeniu się skóry, jak i degeneracji wszystkich narządów ciała, w tym naszego głównego organu, czyli mózgu.

Cierpki smak owocu, który zawdzięcza dużej zawartości garbników, sprawia, że aronia jedzona na surowo ma niewielu zwolenników. Możemy jeść ją prosto z krzaka, jednakże wiele bardziej przystępną formą spożycia są różnego rodzaju przetwory takie jak między innymi sok - szczególnie w jakości ekologicznej -  wytwarzany  przez firmę P.O.W. KAMIONNA,  gdzie oprócz produkcji ekologicznych soków  funkcjonuje również ekologiczne gospodarstwo sadownicze , przez co owoce  użyte do produkcji  są zawsze świeże  i najwyższej  jakości.

 

Tyle zalet a tak nieproporcjonalnie małe zainteresowanie konsumentów przy paradoksalnie wysokiej produkcji w naszym kraju.  Może czas  zmodyfikować szyld  na firmie pana  Grzegorza Muchy  na „ Przetwórstwo leczniczych owoców i warzyw” – w Kamionnej (oraz na innych aroniowych  gospodarstwach i przetwórniach).

Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie  umysłów, pokazywanie  sensu bardziej świadomego  odżywiania się,  potrzeby  wybierania żywności  ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego wpływu na zdrowie.

 Przez ponad 11 lat istnienia krok po kroku  ekologiczna organizacja  prowadzi  liczone w setkach warsztaty kulinarne, spotkania konsumenckie i wystąpienia na imprezach targowych  międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem.

Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.  

 Stowarzyszenie  „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa. Zrealizowało m.in.   3-letnią   kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.

O żywotne sprawy Stowarzyszenia od ponad 10 lat dba  Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.

Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.

bomba bioflawonidowa # skarb dla zdrowia # dla młodej i pięknej skóry # superfood już nie cierpki # polski paradoks

Przypisy