Dołącz do czytelników
Brak wyników

Co Polacy wiedzą o białku?

Artykuł | 25 lipca 2018 |
18

Nawet aktywni Polacy nie kontrolują ilości spożywanego białka. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Arla Protein[1], aż 56% ankietowanych nie było wstanie wskazać dziennej ilości tego składnika w swojej diecie. Tymczasem białko to podstawowy budulec naszego ciała, niezbędny do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czym tak naprawdę jest i dlaczego powinniśmy je dostarczać?

Białko jest cząstką wszystkich ludzkich tkanek: od mięśni, przez skórę, po wszelkie gruczoły. Jest potrzebne do regulowania ciśnienia krwi, równowagi kwasowo-zasadowej, utrzymania poziomu hormonów i enzymów, a także odpowiada za obieg różnych substancji w organizmie, np. tlenu, który jest rozprowadzany przez białko zwane hemoglobiną. Ma też pozytywny wpływ na rozwój mięśni i pełni szczególną rolę w procesie dbania o linię. Nic więc dziwnego, że człowiek powinien dostarczać odpowiednią ilość protein w diecie, co w połączeniu z aktywnym trybem życia jest najlepszą drogą do dobrego samopoczucia.

Zalety aktywności fizycznej są powszechnie doceniane, co potwierdza rosnące zainteresowanie usługami instruktorów fitness i dietetyków oraz tłumy podczas plenerowych wydarzeń sportowych, takich jak maratony, czy masy krytyczne. Wzrost świadomości w tym zakresie wskazują dane z badania przeprowadzonego przez Arla Protein wśród uczestników
13. Półmaratonu Warszawskiego.

Ponad 90% pytanych uprawia sport regularnie – kilka razy
w tygodniu lub nawet codziennie. Ankietowani najchętniej biegają (81%) i jeżdżą na rowerze (36%), co trzeci wybiera siłownię. Są też świadomi, że wraz ze wzrostem wysiłku fizycznego należy zwracać uwagę na ilość protein spożywanych w diecie (56%), jednak trudno jest im powiedzieć, ile ich przyjmują (56%).

Starając się dostarczać odpowiednie ilości białka najczęściej sięgamy po mięso oraz ryby (70%), przetwory mleczne (68%) i jajka (62%). Niestety wiąże się to też z przyjmowaniem sporych ilości tłuszczy, cholesterolu, a nawet metali ciężkich, dlatego warto wybierać chudsze kawałki mięsa, ograniczyć spożycie pełnotłustych serów i jajek oraz komponować mniejsze porcje, pamiętając o tym, że właściwa suplementacja białka może uwzględniać również dobrze  dobrane przekąski.


By mieć pewność, że mimo ograniczeń dieta jest zbilansowana warto wzbogacić ją
o dedykowane produkty wysokobiałkowe. Pod marką Arla Protein znajdziemy szeroki wybór jogurtów, serków i milkshake’ów, które w prosty i szybki sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na białko. Produkty wysokoproteinowe to świetne rozwiązanie dla ludzi aktywnych i zabieganych – zawarte w nich 20 g białka pozwala zachować energię przez długi czas. Linię produktów Arla Protein charakteryzuje też niska zawartość cukru i tłuszczu oraz naturalny skład, dzięki czemu można sięgać po nie bez obaw o sylwetkę. Dodatkowym atutem jest też to, że nie zawierają laktozy. A specjalne, wygodne opakowanie produktów Arla Protein sprawia, że swoją porcję białka zawsze masz pod ręką.

 

Dalszych informacji udzielają:

Partner of Promotion

Agnieszka Supińska

Account Manager

tel: 022 858 74 58 wew. 18

a.supinska@partnersi.com.pl

Partner of Promotion

Tomasz Lis

Account Director

tel: 022 858 74 58 wew. 58

t.lis@partnersi.com.pl

 

 

Arla Foods w Polsce jest obecna od ponad 20 lat. Firma rozpoczęła działalność w 1989 roku, kiedy to uruchomiona została pierwsza produkcja i sprzedaż na rynek polski . Obecnie Arla Foods działa poprzez sprzedaż produktów mleczarskich w kluczowych kategoriach do Międzynarodowych Sieci Hipermarketów, Dystrybutorów, Polskich Sieci Detalicznych i Delikatesowych, a także import oraz sprzedaż serów podpuszczkowych, serów solankowych typu śródziemnomorskiego, serów pleśniowych, masła, mixów, serków kremowych i napojów mlecznych.

 

[1]Badanie przeprowadzone na zlecenie Arla Protein wśród uczestników 13. PZU Półmaratonu Warszawskiego (2018 r.) na próbie 81 osób

Przypisy