Chłodnik pomidorowo-fasolowy

Zdrowe przepisy

Zupa to pożywne i lekkie danie, które przez wiele osób wybierane jest jako pomysł na obiad. Co zrobić, jednak kiedy za oknem wysoka temperatura, a nam brakuje ochoty na ciepły posiłek. Miłośników zup z pewnością zadowoli wersja podawana na zimno w postaci chłodnika pomidorowo-fasolowego.

Składniki:

1 kg pomidorów

POLECAMY

2 puszki fasoli białej Happy Frucht

2 duże papryki czerwone

1 mała szalotka

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka masła

sól, pieprz

dodatki według uznania

Wykonanie:

1.            Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ściągamy skórki, a obrane pomidory kroimy.

2.            Masło przekładamy na dużą patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu zeszklenia.

3.            Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę oraz szczyptę soli. Przykrywamy na 5 minut patelnię pokrywką i lekko podduszamy.

4.            Następnie dodajemy odsączoną fasolkę. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

5.            Uzyskaną mieszankę blendujemy i przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy schłodzoną.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI