Produkty BIO cieszą się rosnącą popularnością i zajmują coraz więcej miejsca na sklepowych półkach. Ten trend nie ominął także soków owocowych, ale co sprawia, że sok jest BIO?
POCHODZENIE BIO sok powinien być wyprodukowany z owoców z certyfikowanych i kontrolowanych upraw. Także firma wytwarzająca i pakująca sok musi mieć odpowiednie certyfikaty. Dzięki temu można mieć pewność, że informacje znajdujące się na opakowaniu są prawdziwe.
ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ Równie ważny jak certyfikaty jest sposób produkcji zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju, czyli redukcja śladu węglowego, czy zmniejszenie ilości pośredników. Wyciskanie owoców w miejscu pochodzenia bezpośrednio po zbiorze jest korzystne ekonomicznie dla lokalnych społeczności, ale też dla konsumentów.
Zarówno przy uprawie ekologicznych owoców, jak i przy produkcji BIO soków kluczowe są dobre praktyki takie jak ograniczenie ilości odpadów oraz ograniczenie produkcji w trosce o zasoby naturalne.
BIO SOKI 100% naturalne soki BIO to nowość od marki Limenita. Powstają z owoców z certyfikowanych upraw i są produkowane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Są dostępne w trzech smakach:



BIO Sok Jabłkowy, Limenita (10,99 zł) BIO Sok Pomarańczowy, Limenita (12,99 zł) BIO Sok Tropikalny, Limenita (12,99 zł)
Soki marki Limenita znajdziesz w lodówkach w sklepach Auchan, Carrefour, Leclerc oraz halach Makro i Selgros. www.limenita.com