Dołącz do czytelników
Brak wyników

Bez pomidora ani rusz!

Artykuł | 20 sierpnia 2018 |
20

Pomidory zdążyły już w pełni dojrzeć w słońcu gorącego lata. To idealny moment by w pełni nacieszyć się jego walorami. Dla czego warto jeść pomidory i w jakiej postaci? Podpowiadamy.

Pomidor to jeden z najpowszechniej stosowanych w kuchni… no właśnie – owoców czy warzyw? Spór ten nadal uważa się za nierozstrzygnięty. Z punktu widzenia botaniki pomidor jest mięsistą jagodą, a więc niewątpliwie owocem. Z uwagi jednak na względnie niską zawartość cukru i charakter zastosowania kulinarnego powszechnie zalicza się go do warzyw. Niezależnie od kwalifikacji pewnym jest, że pomidor jest pyszny, zdrowy i daje nieskończenie wiele możliwości wykorzystania w kuchni.

Pomidory są bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jednak tym co wyróżnia go spośród warzyw jest wyjątkowo wysoka zawartość potasu i likopenu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym. Co ciekawe, przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych. Wprost przeciwnie. W suszonych pomidorach znajdziemy więcej błonnika i potasu, niż w surowych.

Nie każdy wie, że w suszonych pomidorach ukryty jest  tak zwany  piąty smak, czyli umami. Dodanie 1-2 plasterków do potrawy nie zdominuje smaku, a jedynie podkreśli aromat głównego składnika i nada głębię całemu daniu. Suszone pomidory są też podstawowym składnikiem Pesto Barilla PomodoriSecchi, które znakomicie sprawdza się jako dodatek do makaronuczy dressingów lub jakodip czy marynata.

Bez pomidorów ani rusz. Czy to świeże, suszone czy też w postaci passaty zawsze są obecne kuchni. Obok makaronu stanowią główny składnik spaghetti al’ pomodoro. To klasyczne włoskie danie jest niemal kultowe. Pokazuje to choćby fakt, że właśnie przyrządzenie al’ pomodoro będzie finałowym zadaniem podczas Pasta World Championship – mówi Paweł Gałecki, kucharz z restauracji Piano w Lublinie, tegoroczny reprezentant Polski na  Pasta World Championship, prestiżowym, międzynarodowym konkursie kulinarnym, w Mediolanie.

Na szczęście zaletami soczystych pomidorów możemy się cieszyć przez cały rok. Znajdziemy je między innymi w rozmaitych sosach marki Barilla: Basilico, Aglio, Arrabbiata. Przygotowanie z najwyższą starannością zapewnia nie tylko doskonały włoski smak, lecz także bogactwo dobroczynnych składników.

Spaghetti Barilla ze świeżymi pomidorami i z bazylią

Składniki:

  • 350 g Spaghetti Barilla
  • 1 kg dojrzałych, podłużnych pomidorów
  • 1 czerwona cebula drobno pokrojona
  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Pęczek świeżej bazylii
  • Sól
  • Cukier i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie.
  • Dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.
  • Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru dla zrównoważenia kwasowości oraz świeżo zmielony czarny pieprz.
  • Zdejmij z ognia i dodaj umytą i osuszoną, ręcznie rozdrobnioną bazylię.
  • W międzyczasie ugotuj makaron Spaghetti Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odsącz gdy będzie al dente i wymieszaj z sosem pomidorowym.
  • Dla uzyskania ciekawszego smaku, możesz w tym sosie połączyć ze sobą różne rodzaje pomidorów: np. podłużne, cherry i żółte.

    

***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

 

Więcej informacji na:                                                                        Kontakt dla mediów:

www.barilla.pl:                                                                                   Pegasus PR                                                                               

www.barillacfn.com                                                                          Karolina Dmochowska

www.barillagroup.com                                                                      +48 609 683 787

www.academiabarilla.com                                                               k.dmochowskawska@pegasus.pl

 

Przypisy